Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Саймъндс не одобрява подхода на Хаас към Ф1

Саймъндс не одобрява подхода на Хаас към Ф1

31
0

Техническият директор на Уилямс Пат Саймъндс не одобрява подхода на екипа на Хаас към Формула 1. Американският тим дебютира в спорта тази година като частен отбор, използвайки задвижващи системи, скоростни кутии и окачване от Ферари. Още в първото състезание той успя да спечели и доста точки след 6-ото място на Ромен Грожан в Гран при на Австралия.

Саймъндс обаче смята, че подходът на екипа на Джийн Хаас е доказателство за омаловажаването на ролята на конструкторите в спорта. Той не е доволен от начина, по който в Хаас сглобиха болида си с компоненти от други компании (шасито е от Далара) и веднага спечелиха точки.

„Мисля, че статусът на конструктора постепенно се руши и някои биха искали дори напълно да се срине, заяви Саймъндс. – Това, което Джийн Хаас направи, е добре за него, но не е начинът, по който нещата трябва да се случват във Формула 1. Напълно легално е, но това ли иска спортът? Не съм сигурен.”

Според него списъкът с компоненти, които конструкторите имат право да продават, е станал прекалено голям.

„Струва ми се, че оригиналният списък с части беше доста по-прагматичен, заяви още Пат. – Позволяваше ти да продаваш разумно някои неща като трансмисии, които са скъпи, а не се отразяват толкова много на представянето. Бих предпочел акцентът във Формула 1 да е повече върху конструкторите.“