Начало Други Скандинавия спечели купата на нациите в Състезанието на шампионите

Скандинавия спечели купата на нациите в Състезанието на шампионите

90
0

Екипът на Скандинавия, съставен от многократният победител в 24-те часа на Льо Ман Том Кристенсен и световният шампион в раликроса Йохан Кристоферсон, спечели купата на нациите в Състезанието на шампионите.

Надпреварата тази година се проведе в Мексико, като трасето бе сформирано на част от пистата, на която се провежда състезанието от Формула 1 в страната. Участваха общо 10 отбора.

В първата група Германия и Мексико продължиха напред с равни показатели и по-добра обиколка за немците, за сметка на втория екип на домакините и Франция, представена от Пиер Гасли и Лоик Дювал. За немците Фетел направи силни карания, докато Мик Шумахер допусна две загуби от мексиканските пилоти Гера и Оуард.

Във втората група бяха Бразилия, Telcel Мексико и екипът на Sim Racing, съставен от пилотите от електронните игри. Бразилците се класираха напред благодарение най-вече на Елио Кастроневес, който не допусна загуба, за разлика от съотборника си Лукас ди Граси.

В третата група САЩ, Великобритания и екипът на Скандинавия водеха оспорвана битка, като благодарение на Том Кристенсен и Йохан Кристоферсон скандинавците продължиха напред. Дейвид Култард взе важни победи за британците, но съотборникът му Анди Приол регистрира 2 загуби.

Полуфиналните двойки бяха Германия – Бразилия и скандинавският тим срещу Мексико. В първия полуфинал Германия поведе след победа на Фетел над Лукас ди Граси, а Шумахер надви с 0.6 сек Елио Катстроневес. Така немците се класираха за финала.

В другия полуфинал в първата серия Кристенсен изпревари с половин секунда Гутиерес, а във втората Кристоферсон надви Оуард с по-малко от 0.1 сек. Така третата серия също се обезсмисли и скандинавците станаха другият финалист.

В решителния сблъсък първо се изправиха Фетел срещу Кристенсен с машини RX Superlite, като Фетел спечели с 0.2 сек първия дуел. Във втория Том беше по-бърз и предстоеше решителен 3-и дуел. В него надделя с 2 десети Кристенсен и даде аванс за Скандинавия.

В другата битка се изправиха Мик Шумахер и Кристоферсон с мексиканския автомобил Vuhl 5, като тийнейджърът спечели само с 2 стотни от секундата. Във втората Мик бе по-убедителен и се стигна до решителен 3-и сблъсък между Шуми и Кристенсен с KTM X-Bows.

В него опитният Том спечели първия двубой с половин секунда, като взе добър аванс след първата половина от тура. Във втория дуел отново Кристенсен бе по-бърз с 0.3 сек и донесе триумфът за Скандинавия.