Начало Други Скот Диксън на полпозишън в Инди 500, Алонсо ще стартира 5-и

Скот Диксън на полпозишън в Инди 500, Алонсо ще стартира 5-и

50
0

Скот Диксън ще стартира от полпозишън в тазгодишното издание на 500-те мили на Индианаполис. Диксън, който е победител от 2008 г. в състезанието, си соигури своя трети пол в кариерата в прочутата надпревара. Новозеландецът, който се състезава за екипа на Chip Ganassi Racing-Honda, постигна средна скорост от 232.166 мили в час за 4-те си бързи обиколки. Това е най-високата скорост в квалификацията на Инди 500 от 1996 г. насам.

Средната скорост на Диксън бе с 0.5 м/час по-добра от тази на Ед Карпентър с Шевроле от екипа на ECR, който остана 2-и. Той остави зад себе си миналогодишният победител Александър Роси от екипа на Андрети Аутоспорт. Неговият съотборник Такума Сато се нареди 4-и, въпреки че на два пъти закачи стената. Японецът бе последният пилот, който постигна средна скорост от над 232 м/час в една от обиколките си.

Пети се нареди звездата от Формула 1 Фернандо Алонсо. Испанецът, който кара в надпреварата за Андрети с подкрепата на Макларън и Хонда, постигна средна 231.300 м/час. „Днес колата се усещаше по-добре от вчера, каза Алонсо, който заради участието си ще пропусне Гран при на Монако. – Балансът бе по-добър и бях по-уверен.

Но сутринта имахме проблем с подаването на допълнителна мощност в последния завой и двигателят не работеше добре не излизане от него. Съответно губех малко скорост на старт-финалната права. Но момчетата смениха двигателя и всичко бе перфектно след това. Колата се представи перфектно.“

Пълното класиране от финалната квалификация с 9-те класирали се пилоти за нея вижте вдясно: