Начало Автомобили SEAT Ibiza – историята на един легендарен автомобил

SEAT Ibiza – историята на един легендарен автомобил

454
0

През 1984 г. Майкъл Джексън превзе музикалния свят с „Трилър”. На големия екран „Ловци на духове” и „Индиана Джоунс и храмът на обречените” подобряваха рекорди. През същата тази година е роден основателят на Фейсбук Марк Цукърбърг. Тогава е представен и един нов автомобил – SEAT Ibiza. Кола, която клиентите харесват вече 33 години и която е на прага на петото си поколение.

За тези повече от три десетилетия и четири поколения на модела, той се превърна в най-продаваната испанска кола. Досега са реализирани повече от 5,4 милиона броя от SEAT Ibiza. Ако се подредят в права линия, дистанцията ще надхвърли тази между Барселона и Нова Зеландия.

Всяко поколение на SEAT Ibiza е създадено, развито и произведено в Барселона. За първото от тях отговорността носи директорът на отдел „Дизайн” по онова време – прочутият италианец Джорджето Джуджаро. Двигателят е разработен в сътрудничество с Порше.

За 33 години съществуване SEAT Ibiza има наистина забележителни постижения. Разходът на гориво при последното поколение например е повече от два пъти по-нисък в сравнение с този на първото – от 7,8 литра/100 км през 1984 г. на 3,6 л за днешната Ibiza 1.4 TDI.

Всеки ден 700 нови SEAT Ibiza излизат от фабриката в Марторел. 80% от тях са за износ на пазарите на над 75 страни по цял свят. Всъщност този модел превръща марката в международна, тъй като е първият, който регулярно се изнася от Марторел.

В производството са включени повече от 700 робота. Всеки автомобил има 3000 компонента и пътува близо 12 км, за да бъде завършен напълно производственият процес. От 1984 г. за SEAT Ibiza са били използвани и над 70 милиона кг боя, които биха стигнали за боядисването на Айфеловата кула над 1000 пъти.

Ibiza е първият SEAT, на чиято поточна линия започват да работят жени. Днес дамите са 21% от служителите на компанията – най-висок процент в испанската индустрия. При клиентите делът на жените също расте през последните 10 години. Понастоящем той е 51% спрямо 42% през 2004 г.

Ibiza бе официалният автомобил на летните олимпийски игри в Барселона през 1992 г. Той постигна и немалко спортни успехи, сред които се отличават три титли в двулитровата категория на световния рали шампионат (през 1996, 1997 и 1998 г.).