Начало WRC News Себастиен Льоб се завръща във WRC с отбора на М-Спорт

Себастиен Льоб се завръща във WRC с отбора на М-Спорт

1456
0
Себастиен Льоб
Себастиен Льоб, снимка М-Спорт

Отборът на М-Спорт потвърди привличането на деветкратния световен шампион Себастиен Льоб. Французиът се присъединява към британския екип, където ще си партнира с Крейг Брийн, Гас Грийнсмит и Адриен Фурмо. Четиримата пилоти ще карат новата кола на М-Спорт – Форд Пума Hybrid Rally1, която отговаря на новите технически правила на WRC. Себастиен ще вземе участие в определени ралита, сред които Монте Карло.


Льоб ще дебютира с новия автомобил в Монте Карло. Себастиен има седем спечели ралита в Княжеството докато е бил пилот на Ситроен. След последната си титла през 2012, френският състезател караше с ограничена програма и се включваше в различни състезателни дисциплини като WTCC, Световния шампионат по Раликрос и рали Дакар. Легендата в рали спорта прекара две години в екипа на Хюндай, където делеше една кола с Андреас Микелсен и Дани Сордо.

През следващата година Льоб ще участва с нов навигатор след оттеглянето на Дани Елена. Французиът обединява усилия с Изабел Галмиш, която е дългогодишен член на чакъления екипаж на деветкратния световен шампион.

Фурмо, Брийн, Льоб и Грийнсмит заедно с останалия екип на М-Спорт ще работят неуморно до началото на рали Монте Карло. Целта им е да са максимално подготвени за първия кръг от новата генерация автомобили в Световния рали шампионат (WRC).

M-Спорт има много успехи и богата история в шампионата. До момента тимът е записал 7 титли, 61 победи, 239 подиума и рекордните 268 последователни завършвания в точките. Ръководството на екипа е много развълнувано да представи своите пилоти, които със сигурност могат да надградят това наследство през 2022.

„Много се радвам на възможността Адриен да се състезава с цял през целия сезон. Започването на новата ера във WRC с толкова силен пилотски състав ни дава големи надежди. Надявам се момчетата да покажат на какво са способни зад волана на Форд Пума Hybrid Rally1. М-Спорт има традиция в развиването на млади пилоти и Адриен не е изключение. През следващия сезон му се дава шанс да разгърне своя талант. Сигурен съм, че ще има много изненади от негова страна с напредването на сезона“, сподели директорът на М-Спорт Малкълм Уилсън.

„Във връзка със Себ, бяхме много близо до това да подпишем с него през 2005. За съжаление това така и не се осъществи. Въпреки това с въвеждането на новите правила за 2022 и след дискусии с Ред Бул му предоставихме възможност да пробва новата кола. Той направи няколко теста и реши да се присъедини към нашия отбор. Фантастично е да привлечем толкова завършен пилот в М-Спорт. Не се съмнявам, че той е способен да постигне фантастичен резултат. Също така ще бъде ментор на другите състезатели в тима. Може да били необходими повече от 16 години за да осъществим тази сделка, но е страхотно да видим това най-накрая да се случи“, завърши Уилсън.

„Хубаво е да се работи с М-Спорт. Това е много професионален екип, който знае как да създава добри автомобили. Щастлив съм да работя с тях. В началото на моята кариера бяха мои редовни съперници, Винаги съм знаел, че Малкълм е много ангажиран в тима и има голяма страст за ралита. Отношенията между нас винаги са били много добри. Наистина се вълнувам за Монте Карло. Това ще бъде вълнуващо предизвикателство за мен“, каза Льоб.

„Беше голямо удоволствие да открия новата технология в автомобила на Форд Пума. Мисля, че много прилича на колите от 2017, но е с добавена хибридна система. Това го прави много по-предизвикателно за използване. Когато правих тестове, бях впечатлен от това колко е мощна и балансирана хибридната кола. Това наистина ми хареса“.

„Харесвам това, което правя. Винаги се наслаждавам на шофирането, но като участвам във WRC събитие, усещането е невероятно. Мисля, че все още съм конкурентоспособен. Надявам се условията в ралито да са достатъчно добри. Имам добри спомени от тази надпревара и атмосферата тук е просто невероятна“, завърши Себастиен Льоб.