Начало Картинг Серафимов, Савов, Арсов и Дешков с победи в 4-ия кръг в Кюстендил

Серафимов, Савов, Арсов и Дешков с победи в 4-ия кръг в Кюстендил

232
0

Юлиян Серафимов, Люсиян Савов, Данислав Арсов и Александър Дешков станаха победители в класове съответно KZ Open, Rotax Junior/Senior, Mini и Mini BG в 4-ия кръг от Националните картинг серии. Състезанията се проведоха на пистата Пауталия в Кюстендил при променливи условия.

В KZ Серафимов, който е шампион от първенството на Картинг Клуб Плевен, спечели убедително и двата манша. За да има някаква интрига, той дори стартира последен и в двата. Нищо, че беше най-бърз в квалификацията. Бързо Юли изпревари съперниците си и записа първа победа за сезона в сериите при първото си участие.

Втори и в двата състезателни манша стана Цветан Илиев. В първия той получи 3 секунди наказание за фалстарт, но въпреки това имаше достатъчно аванс, за да завърши пред Александър Гълъбов. Последният финишира 3-и във втория манш, като получи и санкция от 10 сек за фалстарт.

Подиумът в клас KZ

В обединения клас Rotax Junior/Senior победител стана Люсиян Савов. В първия манш очакваната битка между него и Мартин Беков не се състоя.

Последният бе изпреварен от гръцкия пилот Димитриос Мавроматидис, който дори притисна Савов в края, но трябваше да се задоволи с 2-ото място.

Във втория манш Люси дръпна уверено напред, а Беков бе плътно зад Димитриос и се опитваше да го изпревари. Не успя обаче да го стори и завърши 3-и. В общото класиране за кръга в обединената група и в Rotax Junior първи е Савов, пред Мавроматидис и Беков. Само за Rotax Senior първи е Йоакеим Соис от Гърция, следван от сънародника си Константинос Петракоглу.

Подиумът в Rotax Junior

В Mini оспорвана битка за победата и в двата манша водеха шампионът Данислав Арсов от екипа на GO GRILL и Васил Апостоловски.

Македонският състезател бе плътно зад Дани, но и в двете надпревари пилотът от Велико Търново се защитаваше отлично и запази лидерството. Най-доброто си каране за сезона направи Христо Младенов. Той завърши 3-и в двата манша, като във втория трябваше да навакса, след като се забави на старта.

В първия манш някои от пилотите стартираха с гуми за мокро заради още влажното на места трасе. Но изборът се оказа неуспешен. Сред тях беше и Петър Шингов. Той направи доста по-добър втори манш и завърши 8-и. В този клас участваха 2 дами – Снежана Илиева, която е дъщеря на Цветан Илиев, и Йована Димова. Снежи финишира 6-а в първи манш, като първо бе наказана с 10 сек за хлътнал спойлер, но след това наказанието й беше отменено, след като се доказа, че това се е случило не заради удар от нейна страна срещу друг пилот. Във втория спукана гума я остави 9-а на финала. В общото класиране тя е 7-а, а пред нея са Юлиян Димитров (6-и), Томи Хаджийски (5-и) и Слави Минков (4-и).

Подиумът в Mini

В Mini BG двоен триумф записа Алекс Дешков. В първото състезание в този клас обаче голямата въпросителна беше с какви гуми да се стартира, тъй като трасето още беше доста мокро след падналия дъжд. Първите двама в решетката Дешков и Стефановски от Македония потеглиха със сликове и това се оказа правилното решение. Те завършиха в този ред, като третият Христо Ковачи, който притискаше в началото Стефан, с гумите си за мокро изостана в края.

Във втората надпревара обаче Стефановски стартира по-добре и поведе пред Дешков. Последният се опита да си върне позицията, но се завъртя. Стигна се до контакт, след който и македонецът излезе от пистата. И двамата загубиха доста позиции. Много бързо обаче те наваксаха и отново окупираха първите 2 места, но Алекс бе по-бързия пилот и изпревари Стефан. Ковачи отново допълни челната тройка.

Подиумът в Mini BG