Начало Картинг Серафимов, Савов, Младенов, Стефановски и Димова спечелиха Балканската купа

Серафимов, Савов, Младенов, Стефановски и Димова спечелиха Балканската купа

357
0

Юлиян Серафимов, Люсиян Савов, Христо Младенов, Стефан Стефановски и Йована Димова спечелиха Балканската купа в класовете KZ Open, Rotax Junior/Senior/No Gear Open, Mini, Mini BG и Mini Open.

Състезанието се проведе този уикенд на пистата Пауталия в Кюстендил и отбеляза края на сезона в картинга у нас. Цели 45 пилоти караха в неделния ден, което е рекорд за спорта у нас за последните 3 години. В KZ имаше 11 пилоти, което у нас не се е случвало от 2016 г. насам. В Mini пилотите бяха най-много – 13.

С победата Серафимов записа 3-ия си голям успех за сезона, след титлите в Националните картинг серии и тази в шампионата на Картинг Клуб Плевен – Мир и Дружба Възраждането. Горчо първо спечели полуфинала, където стартира от първа позиция. Втори се нареди Иван Влъчков, който от 1 година и половина не беше участвал в картнг състезание. Трети стана Станислав Атанасов.

Подиумът в клас KZ

Във финала Юлиян стартира отлично и дръпна бързо напред, а Влъчков изостана 4-и. Пред него се вреди Атанасов и Александър Гълъбов.

След няколко обиколки Иван изпревари Гълъбов, а от това се възползва и Гърков, който също мина напред.

Влъчков след това бързо настигна Атанасов, но до финала не успя да го изпревари. Така той стана 3-и. Гърков остана 4-и, следван от Кирил Димитров и Гълъбов, който финишира 5-и, но получи 10 секунди наказание за фалстарт и това го прати 6-и.

В Rotax Junior/Senior/No Gear Open победата спечели Люсиян Савов. Този взе убедително полуфинала, където остави зад себе си Радослав Кобуров и Мартин Беков. За второто място обаче Радо трябваше да се потруди много. Той първо задмина отлично каралия в дебютното си състезание в класа Данислав Арсов от екипа на GO GRILL, направил хубав старт, а след това и Беков.

Подиумът в клас Rotax Junior

Във финала от първа позиция поведе Савов, следван от Кобуров и Беков, които направиха оспорвана битка за второто място. Радослав допусна някои малки грешки, но успя да запази позицията си пред Мартин. В края двамата застигнаха Савов, който имаше технически проблем, но Люси удържа лидерството.

Арсов завърши 4-и, следван от Габи Пецов, чийто уикенд бе изпълнен с много технически проблеми. Друг дебютант в професионалния спорт и в класа Данаил Варсано (Rotax Junior) се представи много добре и зае 6-ото място, следван от Венцислав Маринков (Rotax Senior), който е син на Любомир Маринков. Венци не беше карал 1 година в състезание и затова резултатите му не бяха на ниво.

Подиумът в клас Rotax Senior

Савов съответно е първи и в клас Rotax Junior, следван от Беков и Арсов. Кобуров е първи за Rotax Senior, пред Пецов и Маринков.

Интересни битки имаше и в Mini. В полуфинала най-бързият от квалификацията Васил Апостоловски водеше дълго време, но в края Слави Минков го изпревари. Слави за малко изпусна лидерството в предпоследната обиколка, но бързо си го върна с атака на обратния завой в края на тура. Трети завърши Томи Хаджийски.

Във финала още след потеглянето Минков получи наказание от 10 секунди за нередовен старт. До финала Слави натрупа голяма преднина, но в крайна сметка не успя да избие наложените секунди и бе класиран 3-и. Страхотен пробив от 5-а стартова позиция направи Христо Младенов, който финишира на 8.3 сек зад Минков, което означаваше първо място.

Подиумът в клас Mini

Втори бе класиран Петър Богатиновски. След Минков останаха Хаджийски и вторият от съботната квалификация Петър Шингов. Заради технически проблеми не завършиха Апостоловски, Юлиян Димитров и Кристиян Димитров.

В Mini BG най-бързият от квалификацията Стефан Стефановски завърши първи в полуфинала. След него останаха Христо Ковачи и Ивон Симеонова. Вторият на грида Лео Райчев, за който това бе първо участие в професионално състезание, се забави на старта и в завърши 4-и.

Подиумът в клас Mini BG

Във финала Стефан поведе, а Ивон тръгна отлично и зае 2-ата позиция. След това Симеонова допусна грешка в последния сектор от пистата, от което се възползваха Райчев и Ковачи и я изпревариха. Лео направи двойно изпреварване, като мина едновременно пред Ивон и Христо със смела маневра от вътрешната страна на първия завой.

В края Ковачи счупи кормило, което изведе Симеонова на 3-ото място. Победата взе Стефановски, а Райчев стана 2-и и се справи страхотно, като се има предвид, че е дебютант и досега имаше само 2 дни тренировки

В клас Mini Open имаше оспорван двубой между Йована Димова и Пресиян Иванов.

В полуфинала девойката потегли първа, но Пресиян я изпревари и завърши като победител. Във финала обаче Димова беше по-бързата и спечели състезанието и купата. Иванов завърши 2-и, а Виктор Олегов 3-и.

Подиумът в клас Mini Open