Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Серджо Ринланд: Макларън са с най-смелата кола

Серджо Ринланд: Макларън са с най-смелата кола

51
0
Дженсън Бътън

Макларън са били най-смели в конструирането на болида си за 2011 г., твърди известният във Формула 1 конструктор Серджо Ринланд. Аржентинският инженер, който е работил в Брабам, Далара, Бенетон и е създал най-успешния Заубер в историята на швейцарския тим – С20 – гостува в онлайн предаването на Питър Уиндзор, където сподели възгледите си относно новите болиди в Гран при.

Макларън определено са с най-интересния и рискован дизайн. Вижте само начина, по който са решили охлаждането на KERS-а в колата си – споделя Ринланд. – Техният автомобил в най-голяма степен е изграден около системата за пестене на енергия, чието охлаждане става чрез два отвора зад качулката над главата на пилота. Те обаче имат и допълнителна функция: допълнително изчистване на въздушните потоци към задното крило, като това дава още едно малко предимство на МР4-26. В Макларън са създали цял набор подобни иновативни решения, резултатът от които е малко по малко натрупване на преимущество.

Специалистът обаче е изненадан от подхода на Ферари, в чийто F150th Italia не открива почти никакви нововъведения:

Поне такова е моето впечатление. Във Формула 1 отборите са подвластни на тенденции и ги следват. Сега например са на мода високите носове, предпочетени заради изнасяне разпределението на тежестта по-назад. Ферари в частност имат доста от миналогодишните решения на Ред Бул в автомобила си, макар че е напълно възможно самостоятелно да са стигнали до тях. В аеродинамично отношение обаче – областта с най-голямо значение понастоящем – нямат нищо кой знае колко ново и интересно – допълва инженерът.

Според него връщането на KERS е положително, тъй като следва развитието на автомобилната индустрия като цяло и така може да се помогне в серийното производство. В същото време обаче Ринланд признава, че различните финансови и човешки ресурси на отделните отбори във Формула 1 определят качеството на конструкциите и съответно използването на скъпи системи като KERS.