Начало Автомобили Сериозни поражения и за автомобилните фабрики в Япония след земетресението

Сериозни поражения и за автомобилните фабрики в Япония след земетресението

136
0

Изключително силното земетресение, ударило Япония в петък, е довело до сериозни щети и при доста от заводите на японските автомобилни производители. Всъщност почти всички щети са в следствие от последвалото цунами, а не от самия трус.

Тойота затвориха цели 4 свои завода – тези в Хокайдо, Тохоку, Мияги и Ивате, в които се произвеждат основно моделите Ярис и Scion xB/xD. Пострадали хора обаче няма.

За съжаление не така стоят нещата при Хонда, които съобщиха за смъртта на един свой служител и още 30 пострадали. При тях също са регистрирани поражения в 4 обекта.

Най-сериозните финансови загуби като че ли са при Нисан, които имат 6 пострадали фабрики. Освен това под придошлите води са останали над 2300 нови автомобила, които са чакали да бъдат доставени на дилърските центрове.

При Сузуки, Субару и Мазда пораженията са незначителни и са по-скоро от комуникационно естество.

Все още обаче всички компании проучват какви точно са пораженията при тях и ще решат как точно да подходят за възстановяването на работния процес, имайки предвид, че в момента Япония има и сериозни проблеми с разпространението на електричество.