Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сериозно износване на гумите влошава поведението на R30

Сериозно износване на гумите влошава поведението на R30

35
0
Роберт Кубица

Пето време и в двете свободни тренировки за Гран при на Абу Даби постигна Роберт Кубица след общо 49 обиколки за деня.

– Стартът на сесиите бе доста необикновен – на мокра писта, но след като асфалтът изсъхна, ситуацията бе като миналата година. Трасето претърпя огромна еволюция, но износването на гумите бе много сериозно и това пречеше да се изгради постоянно темпо. Просто повърхността ставаше по-добра, а поведението на гумите – по-лошо. Тук е трудно да се намери оптимален баланс, а тенденцията по принцип е към дестабилизиране на задницата. Утре ще е труден ден, както обикновено. Последната ни тренировка е на нормална светлина, но квалификацията е привечер, така че трябва да предвидим как промяната в температурата на пистата ще повлияе на автомобила – коментира полският пилот на Рено.

Виталий Петров учеше Яс Марина, като успя да напредне доста и бе седми във втората сесия. И той обаче се оплака от износването на гумите, заради което управлението на R30 стана крайно трудно.

– Направихме някои подобрения между сесиите, особено по спирачките и усещането бе значително по-добро – обясни руснакът. – Освен това трасето се изчисти доста, нивото на сцепление се подобри. Накрая направих повече обиколки от планираното и събрах добро количество данни, като утре ще продължим да се стараем да напреднем – каза още Петров.