Начало Автомобили Шкода бележи успехи през първата половина на 2014 г.

Шкода бележи успехи през първата половина на 2014 г.

82
0
Шкода

Шкода бележи отлични икономически резултати от началото на 2014 г. През първата половина на тази година, фирмата значително увеличи доставките, приходите си от продажби и оперативната си печалба. Продавайки 522,500 автомобила, чешкият автомобилен производител за първи път е доставил повече от половин милион автомобила в световен мащаб за първите шест месеца на годината (януари – юни 2013г.: доставени са 464,600 автомобила; ръст от 12.5%).

Приходите от продажби също са се увеличили, поставяйки нов рекорд за първите шест месеца на година от близо 6 милиарда евро (5.974 милиарда евро). Това е ръст от 20,3% в сравнение с резултатите за първата половина на 2013 г. (4,966 милиарда евро). Оперативната печалба се е увеличила в сравнение със същия период на миналата година със 74,9%, достигайки до 425 милиона евро (първата половина на 2013 г.: 243 милиона евро).

„Шкода се представи много добре през първите шест месеца на годината и продължава по успешния път на растеж“, каза председателят на Борда на директорите на Шкода, проф. д-р Винфред Валанд. „Силата на марката бе демонстрирана чрез най-добрите продажбени резултати в историята ѝ за първата половина на годината и значителният ръст в продажбите и приходите. Моделната ни кампания сега показва цялата си мощ, като дори завладяваме и нови потребителски групи. Новата Шкода Октавия, сърцето марката, пожъна изключителен успех във всяко отношение и надвиши очакванията ни. Планираме да не се отклоняваме от този път на растеж и енергично да продължим най-всеобхватната продуктова кампания в нашата корпоративна история.“

Оперативният марж на компанията е нараснал с 7,1% (1-во шестмесечие на 2013 г.: 4,9%). Ръстът в печалбата се дължи, както на по-високия брой доставени автомобили, така и на разширената моделна гама и по-изгодните цени на продуктите. Нетната ликвидност е нараснала 41,9% до 1,855 милиарда евро. Направени са и инвестиции в размер на 149 милиона евро (януари – юни 2013 г.: 265 милиона евро).

„През първата половина на годината, печалбите на Шкода са нараснали значително“, заяви Винфред Краузе, главен финансов директор в Шкода. „Инвестициите, които бяха направени в новите модели се отплащат. Освен по-високата печалба, увеличението на нетната ликвидност демонстрира и финансова стабилност на компанията. Шкода очаква увеличния в продажбите, приходите от продажби и оперативната печалба за цялата година. В светлината на ожесточената конкурентна среда, стриктната дисциплина на разходите остава освновния ни приоритет.“