Начало Избрани Шафнауер: Догодина трябва да разполагаме с по-надежден двигател

Шафнауер: Догодина трябва да разполагаме с по-надежден двигател

1249
0
Oтмар Шафнауер
Oтмар Шафнауер; снимка Алпин

Отмар Шафнауер призна, че догодина иска неговият отбор да разполага с по-надежден двигател. Шефът на Алпин е сигурен, че от Рено ще направят огромна крачка напред в надеждността на мотора, дори и това да не позволи на френския отбор да продължи изкачването си в класирането.

Алпин финишира на четвърто място в шампионата на конструкторите с актив от 173 точки. Французите водеха оспорвана битка за тази позиция с Макларън и в крайна сметка приключиха с разлика от 14 точки пред британците. От друга страна, Алпин изоставаше сериозно от водещите три отбора в подреждането. Бившият отбор на Рено изостана с 342 пункта от Мерцедес. Това е разлика, която е около два пъти по-голяма от целия актив на френския тим през сезон 2022 в F1.

Според Шафнауер смята, основният фокус на Алпин по време на зимната пауза трябва да бъде подобряването на надеждността на задвижващия агрегат. Румънско-американският специалист посочи редицата отпадания, свързани със задвижващата система Renault E-Tech RE22.

„Смятам, че четвъртото място вероятно е това, което заслужаваме да бъдем. Трябваше да спечелим повече точки, отколкото всъщност записахме след края на сезон 2022. За съжаление се сблъскахме с проблеми с надеждността, но не толкова с представянето. Затова очаквам с нетърпение да ги отстраним до началото на следващи сезон. Вярвам, че те могат да бъдат поправени от гледна точка на задвижването, защото правилата го позволяват“, сподели Шафнауер.

„Догодина трябва да разполагаме с по-надежден двигател. Но това не е всичко. Някои от проблемите, с които се сблъскахме, не бяха свързани със задвижващия агрегат, а по-скоро със спомагателните части. Затова ще трябва да ги препроектираме и поправим“, добави шефът на Алпин.

Шафнауер е твърдо убеден, че във фабриката във Вири-Шатийон трябва да приоритет на задвижващата система в условията на ограниченията в правилника. Шефът на Алпин също така иска да се увери, че идването на Пиер Гасли ще позволи на отбора да продължи да постига редовни резултати и с двата автомобила. Французинът идва на мястото на Фернандо Алонсо, който напусна Алпин в посока Астън Мартин.

Именно доброто представяне с двата автомобила позволи на екипа от Енстън да се пребори със съперниците си от Уокинг. През по-голямата част от изминалата кампания Алонсо и Окон се движеха близо един до друг и дори имаха няколко контакта. В крайна сметка французинът завърши с актив от 91 точки, докато двукратният световен шампион бе с 82.

Същевременно ситуацията в Макларън бе коренно различна. Там Ландо Норис бе в ролята на лидер на легендарния британски отбор. 23-годишният състезател дори изпревари двата болида на Алпин в генералното класиране и завърши с актив от 122 точки. Но от друга страна Рикиардо записа само 32 точки, което бе крайно недостатъчно за Макларън в борбата им с Алпин. Това бе една от причините за предсрочното освобождаване на австралиеца.

Шафнауер не се съмнява, че Окон и Гасли ще бъдат близо един до друг и ще печелят точки във всеки един старт.

„Ако успеем да го направим със замразен двигател – аз съм напълно убеден, че ще го направим- тогава естествено вярвам, че ще спечелим повече точки“, каза шефът на Алпин.  „Сигурно сте чули Фернандо да казва „ако разполагах с по-надежден автомобил, щях да имам поне 60 точки повече“ или нещо от този род. Всъщност не знам колко точно точки сме загубили. Според мен това е сериозно число. Ако всичко бе наред, можехме да завършим със 70 точки преднина, вместо с 14.“

„Ако разполагаме с по-издръжлив мотор и нивото на представяне остане относително същото, би трябвало да се движим нагоре по пътя. Но също така искаме да направим крачка напред в представянето. Това е по-трудно да се постигне при задвижващия агрегат, защото той е замразен. Заради това трябва да го направим чрез разбиране на колата, по-добра работа при конструирането на шасито, както и да разполагаме с двама пилоти, които могат да постигат постоянни резултати. Да ви кажа честно това ще бъде фокусът ни през следващата година“, завърши Отмар Шафнауер.