Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шафнауер: Окон има всички качества, за да бъде лидер на Алпин

Шафнауер: Окон има всички качества, за да бъде лидер на Алпин

1095
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Шефът на Алпин Отмар Шафнауер смята, че Естебан Окон има всички необходими качества, за да бъде лидер на френския отбор. 25-годишният състезател има договор до 2024 г. и ще бъде в ролята на „първи пилот“ на екипа от Енстън след напускането на Алонсо в края на годината.

Според Шафнауер, единствената слабост на Окон е, че в началото на състезателния уикенд може да загуби повече време в намирането на границите на автомобила.

На 1 август Астън Мартин обяви привличането на Фернандо Алонсо. Тази новина изненада голяма част от падока на F1. От Алпин все още не се обявили кой ще замести двукратния световен шампион.

Французите обявиха, че Пиастри ще замени Алонсо през 2023 г. Австралиецът отхвърли твърденията на Алпин и заяви, че няма да се състезава за екипа от Енстън. Най-вероятно настоящият шампион във Формула 2 ще кара за Макларън на мястото на Даниел Рикиардо.

Ръководството на бившия тим на Рено вече обмисля други опции ако изпусне Пиастри. Списъкът с бъдещи съотборници на Окон включва бившите пилоти на френския екип Нико Хюлкенберг и Даниел Рикиардо. Двамата имат огромен опит, който може да помогне на Алпин. От друга стана, французите могат да привлекат по-млад състезател. Това може да постави Окон в лидерска позиция.

Шафнауер и Окон се познават много добре от престоя на 25-годишния състезател в бившия отбор на Форс Индия. Румънско-американският инженер неведнъж се е възхищавал на качествата на младия французин.

Естебан е изключителен талант. Работих с него във Форс Индия през 2017 и 2018 г. Това бяха дните, в които той беше съотборник със Серхио Перес“, сподели Шафнауер.

„Естебан беше бърз като Серхио. Ако си спомняте добре, двамата често бяха един до друг на стартовата решетка. Понякога дори имаха контакти. Сега виждаме на какво е способен Серхио.“

Фернандо има уменията и таланта да изкарва обиколка от колата много бързо. На него са му нужни три-четири обиколки, след които той е на 99% или 99,9%. Тези допълнителни 0,1% идват с няколко обиколки повече, ако разбирате какво имам предвид. Същевременно на Естебан му трябва малко повече време, за да извлече максимума от автомобила.“

„В крайна сметка в събота той е много силен в събота и неделя. Така че трябва да се научи малко, за да стигне дотам малко по-бързо. Всички ние работим с него по този въпрос.“

„Окон има всички качества, за да бъде лидер на Алпин. Със сигурност става все по-добър и по-добър след всяка една година. Също така има една победа в състезание. Тази година той спечели ценни точки за отбора. Сигурен съм, че Окон ще научи още много неща и през 2023 г.“, завърши Отмар Шафнауер.