Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шампионите на ФИА получиха трофеите си, Кубица избран за личност на годината

Шампионите на ФИА получиха трофеите си, Кубица избран за личност на годината

41
0
Жан Тод,Себастиан Фетел

Шампионите в първенствата на ФИА получиха трофеите си на галата, която се проведе в Париж (Франция). Церемонията се състоя в Сите дю Синема – комплекс, основан от прочутия френски режисьор Люк Бесон. Тя започна със специален филм на Бесон, в който участват някои от най-известните автомобилни пилоти. Част от програмата бяха и танцьорките на Мулен Руж.

Себастиан Фетел триумфира за четвърти път като носител на короната във Формула 1 и заяви, че изживява нещо невероятно през последните години с отбора си Ред Бул.

Удоволствие е да се качвам в автомобила си всеки уикенд и да се старая да дам всичко от себе си. Това, което ни прави силни, е, че обичаме работата си. Изминалият сезон не бе лесен. Нямам думи да опиша колко невероятно е, че съм шампион още една година и бих искал да кажа огромно благодаря на екипа и всички, които ме подкрепяха – заяви немският пилот.

Той спечели рекордните 13 победи за състезателната година, 9 от които бяха поредни. Ред Бул пък завършиха шампионата с 236 точки аванс пред втория тим в класирането Мерцедес! Кристиан Хорнер взе конструкторската купа от името на екипа.

Деветкратните WRC шампиони Себастиен Льоб и Даниел Елена бяха на галата на федерацията, но за първи път от цяло десетилетие насам не те бяха на подиума, за да взема трофея за шампионската титла. Имената, гравирани на тазгодишната купа, са Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, които не само спечелиха световния рали шампионат в домашния си старт, но имаха привилегията да ознаменуват постижението си пак в родината.

Сезонът приключи и мога да погледна назад към една наистина невероятна година – сподели Ожие. – Ако някой ни беше казал преди сезона, че ще спечелим девет победи и титлата, вероятно щяхме да го пратим при доктора на отбора. Това е сбъдната мечта за мен и Жулиен, но успехът принадлежи и на екипа, който направи възможно всичко, като ми даде една изключителна кола.

Спортният шеф на Фолксваген Йост Капито прие наградата за шампионската титла при конструкторите. Във WRC2 короната е за Роберт Кубица/Мачиек Баран, във WRC3 – за Себастиен Шардоне/Тибо дьо ла Айе, в Junior WRC победиха Понтус Тидеманд/Ола Флоен.

Иван Мюлер получи официално четвъртата си титла в световния шампионат за туристически автомобили (WTCC). Французинът, който догодина ще се състезава със Ситроен и Льоб, взе седем победи и този път битката не стигна до финала на сезона. Борбата бе за втората позиция, която в крайна сметка взе Габриеле Таркини. Класирането на италианския пилот не бе върхът в представянето на отбора му Хонда, тъй като екипът на японския производител триумфира при конструкторите още в първия си пълен сезон в WTCC.

Тази титла има особен привкус, тъй като преди началото на сезона просто нямаше къде да карам – призна Мюлер. – Програмата бе начертана само месец преди Монца. Беше победа просто да се доберем до грида. А след това трябваше да останем конкурентоспособни със значително по-нисък бюджет, което създаде доста проблеми като сериозно намаляване на тестовете например. В крайна сметка обаче пак сме шампиони, дори без заводска подкрепа.

Той допълни, че няма търпение за следващия сезон, когато за първи път ще работи с френски производител.

За Хонда титлата при конструкторите е първи успех на такова ниво от времето на триумфите във Формула 1 в периода 1988-1991 г. Купата бе получена от моторспорт мениджъра на Хонда Мотор Европа Уилям де Брекелеер.

В шампионата на състезанията за издръжливост първи е екипажът на Ауди Алан Макниш, Люк Дювал и Том Кристенсен.

Роберт Кубица пък получи учредения тази година приз за личност на годината. Полякът се върна в автомобилни надпревари за първи пълен сезон след катастрофата си в началото на 2011 г. Той обаче вдъхнови феновете и медиите не толкова с факта, че спечели титлата във WRC2 още в дебютни си сезон, а със смелостта, с която преодоля всички препятствия по пътя си. Самият пилот е категоричен, че пред него има още дълъг път на възстановяване, но той ще даде всичко от себе си, за да продължи напред.

Останалите шампиони в първенствата администрирани от ФИА са съответно: WEC (World Endurance Cup) GT – Джанмария Бруни и Ферари, кроскънтри рали – Кщищоф Холовчиц/Андреас Шулц и X-Raid Монстър Енърджи, близкоизточен рали шампионат – Насър Ал-Атия/Джовани Бернанчини, африкански рали шампионат – Джаси Сингх/Дейвид Сихока, Субару и Шкода, европейски рали шампионат – Ян Копецки/Павел Дреслер, Формула 3 – Рафаеле Марсиело, картинг KF – Том Джойнър, картинг KZ – Макс Верстапен и др.