Начало Рали Шампионите станаха ясни на писта Дракон

Шампионите станаха ясни на писта Дракон

173
0

Тримата шампиони в отделните серии станаха ясни на писта Дракон край пловдивското село Калояново днес. Това са Ерменко Ерменков (Контрол) със Систроен Саксо в серия Super, Ангел Григорчев (Плевен моторспорт) с Рено Клио в RS и Константин Маршавелов (К-2 рейсинг) с Мцубиши Лансер Ево 10 в Maxi.

Най-интересна и напрегната бе битката при Суперите. От първа позиция стартира Мирослав Йотов (ЕФКО Рейсинг), но той изостана на старта 4-и, като бе изпреварен от Ерменков, Даниел Ковачев (Стара Загора моторспорт) със Ситроен Саксо и Росен Костов (Плевен Рейсинг) с Пежо 106. Ерменко започна преследване на Даниел Ковачев, а основния му конкурент Росен скъса каре и предното му дясно колело падна. На всичко отгоре и колата се запали, та се наложи да я гасят с пожарогасители. Докато Ерменко натрупа преднина, а Даниел се чувстваше комфортно на второто място. Не така обаче мислеше Миро Йотов, който в последната обиколка се вдигна на щурм и изпревари Ковачев, за да финишира втори. Победата на Ерменков му донесе и титлата в тази категория, както и в клас Х2. Победата в клас А6 и пети в генералното бе 17-годишният Михаил Симеонов (Булкам рейсинг) със Ситроен С2. Победата в Е1 бе за Емил минчев (Монтана рейсинг) със Субару Джъсти, а в Х1 първи стана Димитър Маджаров (Стара Загора моторспрот) с ВАЗ 2105.

В серия RS от първа позиция стартира лидерът в класирането Ангел Григорчев (Плевен рейсинг) с Рено Клио. Той си бе осигурил титлата още на предишния кръг в Русе, но и сега поведе, докато не получи повреда и не спря в бокса. Григорчев имаше проблеми и на квалификацията, защото тогава инсталацията на автомобила му се запали и механиците му трябваше да поработят доста, да възстановят колата. Така пътят към победата на миналогодишния шампион Станимир Урумов (Вромос Жакен) с Трабант бе отворен и той не изпусна възможността да спечели победата и в клас Е3. Втори стана Ивелин Чапанов (Плевен рейсинг) с Рено Клио – първи и в Х3, а трети на подиума стъпи Стоян Апостолов (Елена тим) с Хонда Сивик. Четвърти стана Росен Русев (Одесос) със същия автомобил, който бе най-бърз и в А7.

При най-мощните автомобили в серия Maxi победата спечели Пламен Камбуров (Автотранс) с Мицубиши Лансер Ево 9. Тук нещата се подредиха още на старта. На първа позиция бе Росен Даскалов (Русе Кар Моторспорт) с атрактивния прототип СИН. Той обаче закъсня, и напред излезе лидера в шампионата Константин Маршавелов, но още по-бързо от трета позиция се изстреля Пламен Камбуров. Тримата пилоти вървяха в пакет за радост на зрителите, като ги разделяха 2-3 десети. Маршавелов каза, че няма да рискува, за да спечели титлата, но както пролича „пчелата го ужили“ още на старта и той се включи в бясната гонидба. Стана втори, но е шампион, а Росен бе доволен от подиума и показа, че точи прототип може да бъде много бърз.Четвърти и първи в Х4 стана Любомир Мечков (Форд България) с Мицубиши Лансер Ево 9.