Начало Избрани Шансовете на Шумахер да остане в Хаас стават все по-малки

Шансовете на Шумахер да остане в Хаас стават все по-малки

1819
0
Мик Шумахер, Хаас
Мик Шумахер, снимка Хаас

Мик Шумахер е все по-близо до това да загуби мястото си в Хаас. Бъдещето на германския пилот в F1 е под въпрос, тъй като договорът му с американския екип изтича в края на годината. За момента няма големи шансове той да бъде удължен с поне още една година.

Уикендът в Япония започна по възможно най-ужасния начин за Шумахер. 23-годишният състезател катастрофира в самия край на първата свободна тренировка на пистата Сузука. Германецът даде седмо време и тъкмо се връщаше в бокса на своя отбор, когато попадна в аквапланинг, загуби контрола на своя болид и се заби в стената.

„Беше доста мокро. За съжаление имахме аквапланинг, в резултат на който загубихме задницата на автомобила“, сподели Шумахер.

Германецът успя да излезе невредим от своя болид VF-22, който претърпя доста поражения. Малко преди началото втората тренировка от Хаас обявиха, че Шумахер няма да вземе участие в сесията защото се налага смяна на да сменят шасито на неговия автомобил.

В резултат на това 23-годишният състезател като направи само 11 обиколки през днешния ден.

„Загубихме доста време. Утре трябва да свършим много работа. Все пак пистата е страхотна. Днес усещането в автомобила бе чудесно, така че се надявам да сме в добра позиция. Утре трябва да е сухо. Нека видим какво можем да направим оттам нататък и да забравим за случилото се днес.“

Същевременно другият пилот на Хаас Кевин Магнусен даде пето време и в двете сесии и показа отлична скорост на наводненото японско трасе.

„Днес беше мокро през целия ден. Заради това се притеснявах, че няма да се получи нищо. Всъщност условията бяха добри за гумите интермедия. На моменти беше твърде мокро за тях, но въпреки всичко направихме доста обиколки. Радвам се, че феновете, които дойдоха да гледат тренировките, видяха всички автомобили как се движат на пистата“, каза Магнусен.

Инцидентът на Шумахер не бе приет добре от шефа на отбора Гюнтер Щайнер.

„Беше разочароващо. Просто започнахме старта на уикенда, за да получим данни за неделя. По време на връщането си към бокса Мик разби автомобила. Той излетя от пистата и се блъсна в бариерата. Тази катастрофа повреди автомобила доста сериозно. Честно казано, цялата предница е разбира.“

„Трябва да сменим и цялото шаси, защото не сме сигурни дали има пукнатина. Не можем да рискуваме с подобно нещо.“

„Повредата може да е само потенциална, защото трябва да направим рентгенова снимка и да проверим предницата е дали е достатъчно напукана. По-добре е да сме 100 процента сигурни, че автомобилът е в добра форма за утрешния ден. Но както казах, беше разочароващо.“

Щайнер вярва, че екипът на Хаас ще бъде готов с новия автомобил на Шумахер преди старта на третата свободна тренировка.

„Автомобилът ще е готов до началото на FP3. Момчетата ще работят до късно, но ще го поправят. Имаме всички необходими части, така че това не е проблем.“

Въпреки поредната катастрофира на Шумахер, но Щайнер отново окуражи германеца. Според него доброто сработване с механиците и инженерите би било голям плюс при решението дали той ще остане в тима или не.

„Ако работите с някого в продължение на две години, това е голямо предимство“, каза шефът на Хаас.

„Ето защо върнахме и Кевин. Той беше тук и преди няколко години. Вярно е, ме отсъства един сезон, но въпреки всичко познаваше хората в гаража и фабриката. Това винаги е предимство, когато започваш работа на дадено място.“

Шумахер спечели ценни точки в състезанията във Великобритания и Австрия. След това формата на германеца започна да става все по-лоша. Отборът на Хаас също започна да изостава и бе изместен от Астън Мартин в класирането при конструкторите.