Начало Избрани Шарл Пик става собственик на отбор от Формула 2 и Формула Е

Шарл Пик става собственик на отбор от Формула 2 и Формула Е

948
0
Шарл Пик
Шарл Пик, снимка Формула Е

Шарл Пик става собственик на отбор от Формула 2 и Формула Е. Бившият пилот на Маруся и Катерам е закупил екипа на DAMS. Французиът поема контрола на тима, който се състезава в младежките серии на F1 и е партньор на Нисан в шампионата за електрически болиди.

Легендарната френска компания е помогнала на редица настоящи и бивши пилоти от F1. Сред тях са Ромен Грожан, Алекс Албон, Карлос Сайнц, Кевин Магнусен и Николас Латифи. Всички те са успели да стигнат до най-високото ниво на моторните спортове след като са карали за DAMS в категории като Формула 2 (преди това GP2), както и във вече несъществуващите световни серии Рено 3.5.

Отборът помогна на Рено в спечелването на първите три отборни титли във Формула Е. Също така Себастиен Буеми донесе и титла при пилотите в сезон 2015-2016. Французите останаха партньор на екипа, който бе поет от Нисан през 2018.

През 2019 DAMS претърпя промени в своето ръководство след смъртта на своя основател Жан-Пол Дрио. На негово място застанаха синовете му Оливие и Грегъри Дрио. Сега бившият пилот от F1 и Формула Е Шарл Пик поема контрола над легендарния тим. Бившият френски състезател е близък приятел на фамилия Дрио.

След като прекара два сезона в сериите GP2, Пик дебютира във F1 през 2012 с екипа на Маруся. Най-доброто му класиране бе 12-то място във финалното състезание в Бразилия, където водеше битка с Витали Петров. Следващата година той премина в Катерам, където си партнираше с Гиедо Ван дер Гарде. Французинът отново не успя да завърши в зоната на точките. През 2014 той бе тест пилот на Лотус и взе участие в една свободна тренировка.

След като напусна F1, той се прехвърли във Формула Е с отбора на Андрети. Пик финишира на 4-та позиция в дебютното състезание на сериите по улиците на Пекин. Въпреки това той загуби мястото си в американския тим за сметка на Матю Брабам. Въпреки това той се завърна за още четири състезания с отбора на NIO 333 FE Team. След надпреварата в Берлин той прекрати състезателната си кариера и зае ръководна позиция във френска логистична компания. Сега той вече е собственик на отбора на DAMS.

„Бих искал да благодаря на Оливър и Грегъри за тази чудесна възможност да продължим историята на DAMS. Семействата ни са близки от много време“, каза Пик.

„Жан-Пол е познавал моят дядо и е подкрепял бивши пилоти на DAMS като Ерик Бернар и Оливие Панис. Също така е помогнал и за развитието на моята кариера. За мен е огромна част да продължа неговото наследство в моторните спортове.“

Самият Пик никога не се е състезавал за DAMS въпреки близките отношения със семейство Дрио. По-малкият му брат Артър е бил част от тима в сериите на Рено 3.5 през 2012. Французинът няма да има оперативна роля в отбора и запазва досегашния управляващ директор Франсоа Сикар и главният инженер Реми Декорзент.

Отборът на DАМS ще се състезава във Формула 2 с пилоти Рой Нисани и Аюму Иваса, а във Формула Е със Себастиен Буеми и Максимилиан Гюнтер.