Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефът на организаторите на F1 в Австралия ще се оттегли, ако Екълстоун...

Шефът на организаторите на F1 в Австралия ще се оттегли, ако Екълстоун напусне

62
0
Бърни Екълстоун,Рон Уокър

Шефът на организационния комитет на Гран при на Австралия Рон Уокър ще се оттегли от поста си, ако управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун бъде свален от позицията си.

Напоследък се появиха доста слухове за това, че CVC Кепитъл Партнърс търсят заместник на 82-годишния англичанин, особено на фона на поредните проблеми около него. Бърни бе подведен под отговорност от БайернLB и американската финансова компания Bluewaters Communications Holdings LLC за стотици милиони долари за общо над 1 млрд. долара. Немската банка претендира за загубени $400 млн. от продажбата на търговските права на CVC през 2006 г. Американците пък го съдят заради това, че тяхната оферта е била пренебрегната при същото прехвърляне за сметка на по-ниско предложение.

Всичко това е следствие от присъдата срещу бившия банкер Герхард Грибковски. За него се твърди, че умишлено е занижил оценката на правата. Получените от него $44 млн. са смятани за подкуп, даден именно с тази цел. Грибковски не определи парите така. Екълстоун също заяви, че не са подкуп. Сега обаче Бърни използва организаторите като коз срещу евентуална своя смяна.

Няколко промоутъри ми заявиха „ако не си там, ние също няма да останем“ – заяви англичанинът. – Това е най-голямата опасност.

Първото потвърждение на думите му идва от Уокър и Австралия.

При оттегляне на Бърни и аз ще се пенсионирам. Други дългогодишни промоутъри, които са му приятели, ще направят същото. Формула 1 ще се промени с напускането на Бърни. Няма да познаете спорта, защото той направи всичко по свой изключителен, уникален начин – заяви Уокър.