Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефовете на F1 работят върху нов вариант на календара

Шефовете на F1 работят върху нов вариант на календара

1286
0
Рос Браун, Чейс Кери
Рос Барун и Чейс Кери, снимка: АТР

Шефовете на Формула 1 работят върху нов вариант на календара за 2020 г. Това съобщава италианското издание Gazzetta dello Sport. Според информацията утре ще има видео конференция между Либърти Медия, ФИА и босовете на отборите.

Смята се, че те ще обсъждат нов вариант на календара, който да включва 17 или 18 състезания. Наскоро спортният директор на F1 Рос Браун заяви, че се надява именно толкова надпревари да има тази година.

Предполага се, че според заложения календар, сезонът трябва да стартира в края на май с Гран при на Монако или в началото на юни с Гран при на Азербайджан и да продължи до средата на декември. Последно било заложено да се проведе Гран при на Абу Даби (13 декември)

По всяка вероятност лятната пауза през август ще бъде премахната. Нещо, което никак не се е харесало на отборите. Вместо нея те ще имат избор кога да затворят фабриките си за 3 седмици. Това трябва да стане в периода от 23 март до края на април. Така на практика сезонът ще се проведе от края на май или началото на юни до средата на декември без почивка.

В тази връзка според Михаел Шмид от Auto Motor und Sport са възможни дори 4 състезания в 4 поредни седмици. Нещо, което досега не се е случвало във Формула 1. За да не бъде толкова тежко на отборите, форматът на всеки уикенд може да бъде съкратен от 3 на 2 дни. Ако предложеният календар бъде одобрен, това може да означава провеждането на 18 състезания за 182 дни.

Вестник De Telegraaf съобщава, че Гран при на Нидерландия определено няма да се проведе на 1-3 май, както е записано в сегашния календар. Според изданието състезанието се очаква да бъде отложено официално от F1 и ФИА следващата седмица.