Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефовете на Ф1 са постигнали споразумение за двигателите

Шефовете на Ф1 са постигнали споразумение за двигателите

33
0

Шефовете на Формула 1 са постигнали споразумение относно правилата за двигателите за 2017 г., съобщава Аутоспорт. След дълги разговори е било постигнато съгласие относно цената на моторите, възможността на производителите да ги доставят на отборите, техния звук и производителност.

Смята се, че цената на агрегатите от догодина ще бъде намалена с 1 млн. евро спрямо тазгодишната (която се счита, че е около 20 млн. евро), а за периода 2018-2010 г. тя ще падне с още 3 млн. Така би трябвало да бъде доближена цифрата от 12 млн. евро за двигатели на сезона за частните тимове, която бе поставена като цел от президента на ФИА Жан Тод.  Доставчиците на задвижващи системи пък са били задължени на доставят продуктите си на всички желаещи отбори.

По отношение на самите двигатели ще отпаднат токените за развитие и всеки производител ще може да развива агрегатите си колкото може през сезона. От 2018 г., за да се държат мощностите в разумни граници, ще има допълнителни ограничения за теглото, размерите и налягането на турбото на моторите. Очаква се бройката на задвижващите системи за един пилот на сезон също да бъде намалена, като в момента тя е 5. 

По отношение на шума, е било постигнато споразумение доставчиците на мотори да внедрят стандартни звукови генератори към изпускателните тръби, като това можело и да не стане още за 2017 г.