Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефовете на отборите против забраната на въздушните тунели

Шефовете на отборите против забраната на въздушните тунели

25
0

Шефовете на отборите във Формула 1 масово са против забраната за използване на въздушните тунели. Стратегическата група на спорта одобри тази мярка като част от плановете за подобряване на шоуто в спорта и намаляване на разходите. Тя обаче трябва да бъде приета и от мнозинството от тимовете и изглежда, че това няма да се случи.

Според спортния директор на Ферари Маурицио Аривабене сегашните ограничения в използването на тунелите са достатъчни и няма нужда от допълнителни такива. Към момента правилата позволяват не повече от 25 часа на седмица използване на аеротунела или 25 терафлопа обработени данни на компютърните симулации CFD, или по-малко от двете в комбинация.

Босът на Торо Росо Франц Тост също е против забраната на въздушните тунели, предполагайки че подобна мярка в крайна сметка би повишила разходите. „Трябва да запазим баланс, заяви Тост. – Мисля, че ако редуцираме използването на тунелите, трябва да намалим и CFD. Това е правилният начин. Но не забрана на всичко, защото тогава всички ще тръгнат да компенсират и това ще излезе много по-скъпо накрая. Затова съм срещу забраната за използване на въздушните тунели. Някои тимове натискат за забраната на нещо, каквото и да е то, защото може би те нямат добра инфраструктура за него или имат преднина в друго нещо.”

Наскоро срещу забраната се изказаха още спортният директор на Мерцедес Тото Волф и заместник-шефът на Уилямс – Клер Уилямс. Според Ерик Булие от Макларън някой ден въпросните тунели може да излязат от употреба, ако отборите са в състояние да подобрят достатъчно много сегашните си CFD системи.