Начало Други Shell е сред най-добрите работодатели в България

Shell е сред най-добрите работодатели в България

154
0

Shell България e отличена с приз „Най-добър работодател“ в годишното проучване на Hewitt Associates за 2009 г., като е класирана втора сред петте най-добри работодатели в категория „Големи компании“. Shell България за първи път заема място в челната петица на класацията, като получава 35% по-висока оценка за ангажираност на служителите си, спрямо предишното й участие в изследването през 2006 г. Високото постижение е резултат на дългосрочната и целенасочена политика на Shell България по отношение на управлението и развитието на човешките ресурси. Високата ангажираност на служителите и позитивно отношение към компанията се потвърждават и от вътрешнофирмено проучване на нагласите и поведението на хората в Shell, приключило наскоро.

В проучването „Най-добрите работодатели на България“ Shell България е оценена високо в областите ангажираност на служителите, екипен дух, репутация на компанията и условия на работа, като резултатите й надминават оценките на най-добрите компании в категорията. Проучването на Hewitt се базира на регистриране на мнението на служителите, което има най-голяма тежест за крайния резултат, мнението на мениджърите и на одит на политиките за управление на човешките ресурси в компанията.

„Щастлива съм, че формулата на нашия екип е също толкова ефективна, колкото и формулата на нашите горива“ – сподели г-жа Камелия Славейкова, Изпълнителен директор на Shell България по време на връчването на отличието. „Тя е уникална комбинация от съставки като висока степен на ангажираност на хората в Shell, екипен дух и двупосочна комуникация, със специална добавка от изключително високо ниво на гордост от работата в нашата компания. Високите резултати, които постигаме, са възможни благодарение на ефективния баланс между бизнес интересите и индивидуалните потребности на хората и търсенето на синхрон между ценностите на компанията и хората в дългосрочен план.“

В резултат на провежданата дългосрочна и целенасочена политика за управление и развитие на човешките ресурси компанията регистрира подобрена комуникация и ефективни процеси за управление на промяната, намалено текучество през последните две години и подобряване на основните показатели за ангажираност и удовлетвореност на служителите.

Сред основните конкурентни предимства на Shell България по отношение на предложението на компанията към служителите са разнообразните възможности за обучение и развитие, гъвкаво работно време, както и работа на виртуални позиции на регионално и глобално ниво. По този начин служителите имат възможност да съизмерват компетентностите си с колеги на регионално и глобално ниво, както и да планират успешно своето професионално развитие.

„За нас управлението на човешките ресурси е двупосочен и дългосрочен процес, в който равноправно участват, както мениджърите, така и служителите в компанията. Резултатите не се постигат бързо и за това сме щастливи, че плодовете на нашата политика са налице – чрез високата оценка, която получаваме както вътре в компанията, така и от независимото проучване на Hewitt“ – коментира г-жа Юлита Дечева, Мениджър Човешки ресурси в Shell България.

Проучването „Най-добрите работодатели“ се провежда за четвърта поредна година в България от международната компания Hewitt Associates и стратегическия й партньор в България Мандей Инсайт чрез нейна патентована методология, включваща събиране и анализ на информация, анкета със служители и мениджъри на участващите компания. През 2009 г. в проучването участват 91 компании, 13 176 служители и 353 висши мениджъри. Начело на класацията в категорията „Големи компании“ е Макдоналдс България, а след Shell България, заемаща второто място, се нареждат Авенди, Общинска банка и Шнайдер електрик България.