Начало Дакар Шишери най-бърз в пролога на рали Мароко

Шишери най-бърз в пролога на рали Мароко

9
0
Герлен Шишери
Герлен Шишери, снимка A.S.O./J.Delfosse/DPPI

Герлен Шишери спечели пролога на тазгодишното издание на рали Мароко. Пилотът на Мини беше най-бърз в кратката отсечка около Маракеш. Втори и трети финишираха Жоао Ферейра също с Мини и Карлос Сайнц с Форд.

Рали Мароко е финалния кръг №5 от сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Състезанието се провежда на територията на африканското кралство и минава през пустинята Сахара. Рали Мароко е най-добрата подготовка за пилотите и екипажите преди рали Дакар, което ще се проведе в началото на 2025 г.

Състезанието в Мароко се състои от пет специални етапа с обща дължина от над 1000 км. Днес беше ред на пролога. Той беше с дължина от 26 км и преминаваше покрай Маракеш. В миналото градът приемаше стартове от Формула Е, а сега е домакин на надпревари с TCR автомобили.

Шишери беше най-бърз в днешния пролог на рали Мароко. Този старт французинът кара за заводския тим на Мини. Преди това Шишери беше част от отбора на Overdrive Тойота, както и за собствения си тим GCK Racing. Второто място в пролога остана за Жоао Ферейра. Португалецът също показа добро темпо с новия автомобил на Мини, който дебютира този старт. Трети остана Карлос Сайнц, който кара новия автомобил на Форд.

Четвърти и пети в пролога на рали Мароко финишираха Кристина Гутиерес (Дачия) и Лукаш Мораеш с Тойота. Следващите три места бяха за пилоти от подкатегорията на автомобилите. Десетото място отиде при Денис Кротов от тима на Overdrive Тойота. По-назад останаха другите пилоти на Дачия Себастиен Льоб и Насер Ал-Атия, тези на Форд Матиас Екстрьом и Нани Рома, както и заводският пилот на Тойота Сет Кинтеро. Благодарение на най-доброто време в пролога, Шишери пръв определи стартовата си позиция за утрешния етап №1 от рали Мароко.

При моторите най-бърз в пролога беше Тоша Шарейна с Хонда. Зад него се наредиха Рос Бранч (Hero) и Даниел Сандърс с КТМ. В топ 5 влязоха другите пилоти на Хонда Рики Брабек и Пабло Кентания.