Начало ТОП Шкода отново на гребена вълната с новия ENYAQ iV

Шкода отново на гребена вълната с новия ENYAQ iV

3349
0

Докато заемам място си в огромната О2 арена в Прага за премиерата на новия ENYAQ iV, си мисля за несекващия успех на Шкода през последните години. Откакто компанията бе придобита от VW в началото на 90-те години на миналия век, тя не просто се запази, а се превърна в една от най-успешните в света.

Да, традициите й са изключително дълбоки. Мнозина специалисти смятат например, че танковете Шкода са били по-добри от всички други в навечерието на Втората световна война. Автомобилите пък са били на нивото на най-добрите марки. В годините на комунизма масовото производство за гарантираните СИВ пазари промени малко представите за Шкода, но въпреки това продуктите имаха специфичен финес, динамичност и се харесваха. Връзките със спорта никога не бяха прекъснати напълно, като Шкода се пускаха не само в шампионатите на соцстраните, но и в Монте Карло.

Веднага след промените чехите приватизираха успешно Млада Болеслав. Продуктите бързо започнаха да се променят, намериха нови добри пазари

Качеството им запази цените им и на вторичния пазар. Дизайнът в стила на чешкия кубизъм и оформянето на кристал, съчетан с добрата техника на VW и качество на чешките работници, намери отличен прием от Лисабон до Пекин и Делхи. Продажбите не спряха да нарастват и отдавна надхвърлят 1 милион годишно. Съвсем не случайно на премиерата на новия модел пристига лично и министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш. В крайна сметка с Шкода по един или друг начин е свързан една четвърт от износа на страната!

Самата премиера пък е само последният акорд в тържество, посветено на 125 години от създаването на Шкода и в чудесно шоу пред нас се изнизва историята й с производство на велосипеди и мотоциклети, соцколи и т.н.

И така, появата на сцената на новия напълно електрически модел е черешката на тортата в тържеството и има много символичен характер, защото с него Шкода отново категорично се задържа на върха на вълната в автомобилната мода.

ENYAQ iV е продукт, който съчетава най-търсения тип автомобили SUV с най-модерния тип напълно електрическо задвижване

Френски колеги дори са учудени, че чехите изпревариха с премиерата братовчедите от VW, които ще покажат своя идентичен продукт след броени дни, но от Млада Болеслав очевидно успяват да си отстояват добре позициите от години.

„Представянето на ENYAQ iV е началото на нова епоха за Шкода“, започва експозето си г-н Томас Шефер, изпълнителен директор на компанията, който се връща назад в години и към собствения си път с марката. „Това е нашият първи изцяло електрически автомобил, базиран на MEB платформата. С пускането на пазара на този модел, ние правим е-мобилността по-интелигентна по типичния за Шкода начин – с голям обсег, бързо зареждане, лесна експлоатация и достъпни цени. ENYAQ iV се произвежда в сърцето на заводите ни в Млада Болеслав, което прави нашата основа фабрика единственото производствено съоръжение за автомобили, базирани на MEB платформата в Европа, извън Германия. Това е страхотно признание за професионализма на Шкода и бих искал да благодаря на целия екип, който участва в създаването на ENYAQ iV. Това е един страхотен автомобил и аз много се гордея с всички.“

След това конструктори и експерти разкриват подробности за новия модел, чиято стартова цена в България ще е около 66 000 лв.

Най-важните му характеристики са, че ще се предлага със задно задвижване или 4х4, с три размера на батерията и пет мощности от 109 до 225 kW.

Най-силният вариант ще има пробег до 510 км по WLTР.

Дизайнът е характерен за марката с впечатляващата радиаторна решетка с опция да е светеща. Интериорът е просторен и изчистен, а един от акцентите в представянето е ексклузивната версия ENYAQ iV Founders Edition. Тя е ограничена до 1895 бройки и отбелязва годишнината на компанията, празнуваща 125 години успех. Версиите Founders Edition и ENYAQ RS iV включват в стандартното си оборудване Crystal Face лице, което има поразителна осветена радиаторна решетка. За ENYAQ 80 iV и ENYAQ 80x iV то се предлага като допълнителна опция. Предницата с кристални форми на ENYAQ iV се осветява от 130 LED светодиода. Този дизайнерски акцент вече е познат от концептуалния модел ŠKODA VISION iV. Версията Founders Edition се предлага с два варианта на двигател/батерия и в два цвята. Тя е оборудвана също с 21-инчови лети джанти, спортна предна и задна престилка и обработена естествена кожа.

Моделът е с изцяло нова концепция за задвижването. Тя е на базата на MEB – модулната платформа за електрически автомобили на Volkswagen Group. MEB се състои от т.нар. скейтборд платформа, при която батерията е вградена в пода. Така се пести място и се понижава центърът на тежестта. Любопитно е, че вариантът с най-силната батерия е в състояние да тегли ремаркета с тегло до 1400 кг (8% ъгъл на наклон) или 1200 кг (12% ъгъл на наклон).

Като обзавеждане моделът се предлага с нови дизайнерски селекции, които заменят класическите нива на оборудване

Всяка „Дизайн“ селекция има различен облик и включва естествени, устойчиво обработени и рециклирани материали. Предлагат се десет тематични пакета, както и някои индивидуални опции. Всички те позволяват бързо и лесно автомобилът да се оборудва според вкуса на собственика. Централният панел 13 инча е най-големият за марката. Модел може да е свързан непрекъснато онлайн. Зареждането на батерията и интериорният климатик може да се управляват от разстояние. Като при всеки модел на чехите налице са интелигентни решетия – Simply Clever, като инструмент за почистване на кабелите за зареждане, предпазна капачка за контакта за зареждане и отделение за зарядния кабел под пода на багажника. Новата централна конзола, организирана в две нива, осигурява голямо пространство.

При електрическите модели е много важно зареждането и Шкода предлага MyŠKODA Powerpass. С него собствениците могат лесно и удобно да зареждат автомобилите си на повечето станции в Европейския съюз само с една-единствена карта. В допълнение марката участва и в изграждането на мрежата за бързо зареждане Ionity в цяла Европа. Компанията предлага три версии на стенната точка за зареждане вкъщи. С кабела за бързо зареждане собствениците могат да заредят своята и на станциите за бързо зареждане.