Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щрайф се извини на ФИА за коментарите си относно катастрофата на Бианки

Щрайф се извини на ФИА за коментарите си относно катастрофата на Бианки

52
0

Бившият пилот от Формула 1 Филип Щрайф се извини на ФИА за коментарите си относно разследването катастрофата на Жул Бианки, която се случи по време на миналогодишната Гран при на Япония.

59-годишният французин, който е в инвалидна количка след катастрофа по време на предсезоннитестове през 1989 г., постави под съмнение изводите на назначената от ФИА комисия, която трябваше да провери обстоятелствата около инцидента на Бианки. Според него целта била единствено да се снеме всякаква вина от федерацията.

Твърденията му бяха публикувани в няколко френски медии и ФИА реагира много остро на разпространяването им. Бе оповестено, че президентът Жан Тод и президентът на медицинската комисия Жерар Сайан са уведомили адвокатите си за случая. Малко след това Щрайф пусна извинение на страницата си във Фейсбук.

– Позволих си да се отнеса пред камерата; интервюто отне дълго време – твърде дълго – и съм наясно, че направих обидни и клеветнически коментари относно Жан Тод, Жерар Сайан и ФИА, за които искрено съжалявам – написа Щрайф. – Оттеглям обвиненията, които нямат основание и моля пресата да ги премахне. Моля Жан Тод и Жерар Сайан, които са наясно със здравословните ми проблеми, да ме извинят. Съжалявам, че казах напълно неприемливи неща за двамата, тъй като те заслужават уважение.

Твърдения на Щрайф относно състоянието на Михаел Шумахер бяха отхвърлени по-рано от Сабине Кем.

Коментари и анализ за случилото се със седемкратния световен шампион от страна на бившия лекар на F1 Гари Хартщайн пък предизвикаха действия от страна на Сайан. Президентът на медицинската комисия на ФИА опита да предизвика уволнението на лекаря от университетската болница в Лиеж. Подробности за този случай ще може да намерите в следващия брой на списание ClubS1.