Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щатът Виктория платил над $300 млн. за състезанието в Мелбърн в последните...

Щатът Виктория платил над $300 млн. за състезанието в Мелбърн в последните пет години

47
0
Австралия,Себастиан Фетел

Състезанията от Формула 1 са скъпо удоволствие не само за зрители и отбори, но и за организаторите. Именно заради това традиционните надпревари на Монца и Силвърстоун се борят за оцеляване. Други пък като правителството на щата Виктория (Австралия) не искат да се разделят в никакъв случай с домакинството си. От 1996 г. Гран при на Австралия се провежда в Мелбърн и събитието се радва на подкрепата на правителството на щата.

Според проучване на Гардиън през 2011 г. управляващите са налели $279 млн. (около €245 млн.). Само през тази година са преведени още $62 млн. и въпреки сериозните разходи правителството на щата не иска да се разделя със събитието.

Министърът на планирането Ричард Уейн е убеден, че състезанието е чудесна маркетингова платформа за Мелбърн и Виктория и всеки изразходван долар си струва. Още повече, че покрай надпреварата се разгоря истински политически двубой. Майк Брайд, премиер министър на Нов Южен Уелс обеща на избирателите си, че ще направи всичко възможно да премести състезанието в Сидни. Плановете му обаче пропаднаха след като домакинството на Мелбърн бе продължено до 2023 г., въпреки сериозните разходи. През 2015 г. за първи път дадените пари за организацията му надхвърлиха $100 млн.

„Щом това събитие е толкова добро, че да залегне в предизборните обещания на Майк Брайд и той да иска да ни го отмъкне, то това означава, че надпреварата е много важна и част от живота на Мелбърн“, заяви Уейн по повод въпрос за целесъобразността на разходите по състезанието.