Начало Moto News Ще направи ли Маркес 9 от 9 в Германия?

Ще направи ли Маркес 9 от 9 в Германия?

47
0

Ако Марк Маркес продължи да печели, той ще вземе шампионската титла в MotoGP на Арагон, независимо какво правят неговите съперници. За да постигне обаче своята цел, Марк трябва да спечели този уикенд на пистата Заксенринг.

21-годишният Маркес добре познава Заксенринг. Той е печелил тук последните 4 състезания – в клас 125 през 2010 г., в Moto2 през 2011 и 2012 г. и миналата година в MotoGP. Всичките си четири победи Марк е постигал от първа позиция. Затова може да се каже, че шансовете за още един добър уикенд са в негова полза. След като доказа, че е  непобедим в първите осем Гран При за 2014 г., защо да не го направи и сега. Ако успее, той ще спечели всяко състезание от първата половина на сезона във висшия клас.

Маркес вече стана 13-тия най-успешен пилот на всички времена в световния шампионат като успехи в Гран При, след като отпразнува 40-тата си победа в Асен предишния кръг.  Той сега се е прицелил към 25-тия си MotoGP подиум, след като вече се изравни с велики имена като Джон Съртис, Лука Кадалора, Джак Финдли и Карлос Чека. На всичко отгоре пилотът от Сервера е първият, спечелил 8 поредни поледи в MotoGP, откакто категорията е въведена през 2002 г. Той е и в добра компания, защото само 6 други пилоти с печелили 8 или повече Гран При за един сезон – Майк Хейлууд, Джакомо Агостини, Майкъл Дуън, Валентино Роси, Кейси Стонър и Хорхе Лоренсо.

Това, което може да сторят  „най-добрите от останалите“ е битката за второто място. Валентино Роси идва в Германия с пресен 2-годишен договор, подписан и подпечатан, който го обвързва с Movistar Yamaha MotoGP до края на 2016 г. Сега той споделя на второ място в класирането със съотборника на Маркес от Repsol Honda Team  – Дани Педроса, въпреки че разликата до лидера са огромните 72 точки. Ако Роси стигне до подиума на финала, той ще бъде първият пилот в света, който е спечелил 4000 точки в кариерата си. Като се има предвид, че в неделя ще бъде 76-ата Гран При в Германия, това може да изглежда като нагласено. Но Германия съ сигурност е нация с голяма Гран При история.

На четвърто място е Андреа Довициозо, който е н повече от 100 т. от Маркес, но оптимист, особено след като постигна най-добрия резултат за тима си от Мизано 2012 насам. Той стана втори миналия кръг. Пети е Хорхе Лоренсо, след като призна след състезанието в Холандия, че е бил разсеян, защото условията на пистата му напомняли за времето, когато той си счупи ключицата миналата година.

С помощта на колегите си в Moto2 и Moto3, Маркес, Педроса или Лоренсо могат да влязат в историята този уикенд. Ако всичките три класа на Заксенринг спечелят испански пилоти,  нацията ще стане втората след Италия, с 500  спечелени Гран При в шампионата. От тези победи 90 са на Анхел Нието , благодарение на успеха му в класовете 125, 80 и 50 куб. см.