Начало Други Ще осъзная колко ми лисват състезанията покрай Инди 500, заяви Франкити

Ще осъзная колко ми лисват състезанията покрай Инди 500, заяви Франкити

46
0
Дарио Франкити

Дарио Франкити ще осъзнае липсата на надпреварите след принудителното си отказване от активна спортна дейност, когато наближи моментът за провеждането на Индианаполис 500, заяви самият той. Пилотът прекрати кариерата си по съвет на лекарите, след като претърпя тежка катастрофа в Хюстън по време на надпреварата от Индикар през октомври.

Шотландецът призна, че все още свиква с мисълта, че няма да има възможност да спечели Инди 500 за четвърти път.

Льо Ман е нещо, което наистина исках да опитам в бъдеще. Но ще е трудно да отхвърля привлекателността на идеята да се боря за четвърти успех на Инди. Дори само наличието на шанс да гониш победа е причина да участваш. Затова ще ми е трудно. Но пък положението е такова, нали? – риторично заключи Франкити. – Всеки етап (на приемане на ситуацията) е различен. Първоначално усещаш реалната болка в глезена. След това стига до главата ти и се появяват последващите проблеми. Не можеш да се движиш, да вършиш ежедневни неща, не си в състояние да караш кола – дори нормален автомобил. После е осъзнаването, когато ти кажат, че няма повече да се състезаваш. Това е напълно друга фаза. Доста бързо ми стана ясно колко ще ми липсва работата ми. Следващият труден момент бе, когато ТК (Тони Канаан – б.р.) бе обявен за пилот на колата #10. Колкото и да исках това да се случи, съобщението сложи точката, казах си: „О, истина е”. Малки неща, като обаждания от хората например, помагаха в течение на този процес.

40-годишният бивш състезател има желание да остане свързан с Чип Ганаси и екипа му. Той го изрази още със съобщението за оттеглянето си, но все още не е решено каква роля може да има. Дарио сподели, че е отворен и към други идеи като работа в телевизия например.

Каквото и да правиш, трябва да го вършиш като хората. Ще имам това предвид, когато решавам с какво ще се занимавам нататък. Ако мога да давам 100% от себе си, то съответното предложение ще ме интересува. Няма смисъл от половинчати работи. Ще работя в Ганаси, ако мога да дам на отбора нещо. Този тим е доста успешен и това, разбира се, е омаловажаване на постиженията им. Задължително е да давам нещо допълнително, ако съм част от екипа – каза още Франкити.