Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ще продължи ли разследването на картите за управление на двигателите на Ред...

Ще продължи ли разследването на картите за управление на двигателите на Ред Бул?

98
0
Себастиан Фетел

Отборът на Ред Бул бе разследван преди Гран при на Германия относно легалността на картите за управление на двигателя Рено на екипа (използвани в квалификацията) и възможно обдухване на дифузьорите. Техническият делегат на ФИА Джо Бауер пусна официално изявление, в което посочва, че според него има нарушение на точка 5.5.3 от техническия правилник. Няколко часа по-късно стюардите решиха да не предприемат по-нататъшни действия, тъй като представителите на отбора са ги убедили, че правилото не е формулирано достатъчно прецизно, за да се прилага успешно.

В решението на ФИА обаче изрично е посочено, че стюардите не приемат всички аргументи на отбора, но при така написан текст съответните карти за управление са легални. Това веднага доведе до предположения, че въпросът далеч не е приключен. Днес в Лондон има събиране на техническата комисия за Формула 1, където ситуацията може да бъде разгледана отново. Тепърва са възможни други разследвания.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви, че правилата наистина трябва да бъдат уточнени. Колите на пилотите му Себастиан Фетел и Марк Уебър бяха обявени за отговарящи на изискванията, но Гран при на Унгария е след броени дни и дава възможност както на ФИА, така и на противникови отбори да продължат да ровят.

Сигурен съм, че ще има дебати по въпроса по време на заседанието на техническата комисия – заяви Хорнер след финала в Германия. – Допълнителни директиви биха могли да доизяснят правилата. Освен това няма текст, който да се отнася до духа на правилата. А и Рено изясниха максимално всичко, стюардите изслушаха доводите им, прегледаха всички доказателства – не само от това състезание, но и от всички предишни стартове, след което бе заключено, че колите са наред – допълни той.