Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ще променим правилата за квалификацията, обяви Жан Тод

Ще променим правилата за квалификацията, обяви Жан Тод

2498
0
Монца Гран при на Италия
снимка: Спас Генев

Президентът на ФИА Жан Тод заяви, че случилото се в края на квалификацията за Гран при на Италия няма да се повтори. И за целта правилата ще бъдат променени.

В решителната 3-та част от сесията на Монца пилотите масово изчакваха и караха бавно, за да заемат по-добра позиция за използване на ефекта на изтеглянето. В крайна сметка почти всички не успяха да започнат бърза обиколка, като времето изтече.

Само Карлос Сайнц направи бърз тур. Наказания за пилотите реално нямаше, а Нико Хюлкенберг обясни, че до ситуацията се е стигнало заради до 0.5 сек по-доброто време на обиколка, което дава изтеглянето.

„Мога само да ви кажа, че това няма да се случи никога повече“, заяви Тод пред La Derniere Heure.

„Ще променим правилата. Не можем да забраним на пилотите да излизат от бокса когато искат. Но ще наложим максимално време за обиколка. Публиката идва, за да гледа шоу. А освен че нямаше такова, случилото се беше и опасно. Ще променим правилата колкото се може по-скоро.“

Състезателният директор в F1 Майкъл Маси заяви, че ФИА и отборите ще се съберат в Сингапур тази седмица, за да обсъдят какво решение на проблема може да се намери. По думите му някои от тимовете вече имат предложения какво да бъде предприето.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter