Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ще се боря да последно, категоричен е Бътън

Ще се боря да последно, категоричен е Бътън

35
0
Дженсън Бътън,Фелипе Маса,Фернандо Алонсо

Дженсън Бътън загуби почти всякакви шансове да защити титлата си във Формула 1, след като финишира 12-и в Гран при на Корея и изостава с цели 42 точки от лидера във временното генерално подреждане Фернандо Алонсо (Ферари). Пилотът на Макларън поглежда към ужасното си представяне на Йонгам и разкрива очакванията си за Бразилия.

– Имаше ли някаква определена причина, поради която Гран при на Корея не премина според очакванията?

– Всъщност не. Имаше поредица проблеми, като всичко се обърка от събота следобед нататък. Тогава температурите паднаха и не се чувствах удобно при робата с гумите. Внезапно нямах същата увереност в колата като в петък, беше много по-трудно да намеря лимита и се борех с нервното поведение и блокирането на колелата. Даже се изненадах, че съм седми в квалификацията, защото темпото хич не беше като хората в Q3. В състезанието всичко това продължи. Нямах сцепление, спирачките не работеха нормално в завоите. Мокрите ми гуми пък се износиха доста бързо. Решението да сложа интермедии рано може да е изглеждало като стратегия, но на практика бе взето по принуда. Така мина и останалата част от надпреварата. Загубих много, когато всички останали спряха в бокса при колата за сигурност и нямах скорост да гоня когото и да било пред мен. На хартия 12-ото място е доста шокиращо, но всъщност е сравнително прилично отражение на темпото ми от неделя следобед.

– Изоставаш с 42 точки от лидера в класирането. Остават 50 за разпределение и шансовете ти са минимални – смяташ ли, че надеждата да запазиш титлата си на практика изчезна?

– Винаги съм казвал, че ще се боря докато има математическа вероятност. Да, шансовете са минимални, но ще съжалявам винаги, ако се откажа от борбата, а събитията се стекат по някакъв начин в моя полза. Така че за мен ситуацията си е същата: битката продължава, докато не изчезне и последната възможност. Във Формула 1 просто никога не се знае – може пък да спечеля на Интерлагос, а никой от останалите претенденти да не вземе точки. Ако надпреварата там е на мокро, нещо такова не е невероятно. В този спорт бързо научаваш, че нищо не приключва преди финала.

– Колата на Макларън достатъчно силна ли е, за да се бори с Ред Бул и Ферари?

– Напоследък представянето ни не е много равномерно. На Монца имахме темпо, с което можехме и да победим. В Сингапур изглеждахме по-бързи от Ред Бул, а на Сузука скоростта в състезанието бе чудесна. Затова е трудно да кажа точно къде се намираме. В Корея вървяхме много бързо във всички тренировки, а в квалификацията и състезанието нещата бяха тотално различни. Имаме обаче причина да сме оптимистично настроени. Имаме нови елементи за колата и за Бразилия. Това е нещо, което винаги ме е впечатлявало в отбора: темпото на развитие е невероятно, никога не спира и всички са решени да направят болида по-бърз. Винаги изпробваме нови компоненти, правим промени. Не сме се отказали и сега, защото се надяваме да се доближим до Ред Бул в Бразилия. Пистата там би трябвало да ни пасне и нямам търпение да дойде състезателният уикенд.