Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ще се намесят ли финландците в борбата?

Ще се намесят ли финландците в борбата?

68
0

Двама финландци могат да се окажат ключа към титлата при пилотите във Формула 1 този сезон, ако се намесят в борбата между Фелипе Маса (Ферари) и Люис Хамилтън (Макларън). Въпреки че официално заповедите от бокса са забранени, едва ли някой вярва, че инструкции в отборите не се дават, независимо колко пъти пилотите повтарят, че такива неща вече не се случват. Коментарите след квалификацията за Гран при на Япония вървяха в същата посока, като и Кими Райконен, и Хейки Ковалайнен дадоха да се разбере, че са наясно какво очакват отборите им от тях. И двамата финландци твърдят, че сами ще взимат решения какво да правят в конкретната ситуация на трасето, като утре те ще тръгнат съответно втори и трети от стартовата решетка.
Най-доброто, което мога да направя за отбора, е да спечеля максимум точки в оставащите състезания и да се опитам да помогна на тима да вземе титлата при конструкторите – каза Хейки. – Очевидно е, че Люис [Хамилтън] има шанс за тази при пилотите, но инструкции не са ни давани, така че аз мога да реша какво искам да правя. Със сигурност искаме да спечелим и двата шампионата, но Люис върши своята работа, а аз моята. Ако имам шанс, ще опитам да спечеля състезанието, но в същото време ние работим като екип и особено в края на сезона ще преценявам кое е най-добро за тима.
Райконен от своя страна все още има математически шанс за титлата, макар едва ли да вярва, че може да навакса пасив от 27 точки спрямо Хамилтън. Пилотът на Ферари възприема борбата за короната от своя гледна точка и вече многократно обясни, че той участва в Гран при, за да побеждава.
При мен ситуацията си е същата каквато бе и преди миналото състезание. Разбира се, предпочитам да печеля състезания, а не да отпадам или да не взимам никакви точки. Напоследък имахме някои не особено добри надпревари и би било хубаво да променим това. Той (Маса – б.р.) обаче ще си кара неговото състезание, а аз моето. Знам какво очаква отборът от мен. Фелипе трябва да спечели надпреварата сам за себе си, а аз може би бих могъл да помогна някак, но не е ясно как ще се развият нещата.
Конкретно за Гран при на Япония Райконен заяви, че все още не е съвсем доволен от управлението на колата си и не е постигнал сто процента оптимални настройки.
Като цяло обаче сме подобрили представянето си, особено когато автомобилът е с повече гориво. Резултатът ми [от квалификацията] означава, че съм в добра форма за състезанието. Утре ще се опитам да извлека максимума от ситуацията – допълни Кими.