Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ще спират квалификацията при двойни жълти флагове

Ще спират квалификацията при двойни жълти флагове

36
0

Състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг обяви, че оттук нататък квалификациите във Ф1 ще бъдат спирани ако има ситуация, при която да бъдат показани двойни жълти флагове. Така всички пилоти, независимо дали са преди или след зоната с въпросните жълти знамена, ще трябва да прекратят бързите си обиколки и да се приберат в бокса.

Тази мярка се налага след сесията за място преди седмица в Унгария, когато при двойни жълти светлини Нико Розберг записа най-добро време, като намали скоростта си във въпросния участък от сектор 2. Нико обаче загуби само 0.2 сек и на изсъхващата писта успя да подобри времето си и това на Хамилтън, докато останалите пилоти върнаха доста повече газта и не подобриха постиженията си.

Новата регулация цели да се премахне елементът на съмнение дали даден пилот е намалил достатъчно при двойни жълти флагове или не, тъй като след случилото се на Хунгароринг много от състезателите поставиха под съмнение редовността на стореното от Розберг и се питаха къде е границата на позволеното при двойни жълти знамена.

Уайтинг обаче призна, че при новата ситуация е напълно възможно даден пилот да допусне умишлено грешка в бързата си обиколка и да се завърти, за да облагодетелства себе си или да помогне на свой колега или съотборник, който до момента е на челна позиция.