Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ще вървим стъпка по стъпка и старт за старт, категорични са във...

Ще вървим стъпка по стъпка и старт за старт, категорични са във Ферари

36
0
Лука ди Монтедземоло,Стефано Доменикали

Ферари спечелиха последния кръг във Формула 1 във Великобритания, но целият отбор бе категоричен след това – въпреки радостта от победата – че трябва да останат здраво стъпили на земята и да продължат развитието си старт след старт. Сега Скудерията отправя поглед към старта в Германия, завръщащ се на Нюрбургринг, след като миналия сезон се проведе на Хокенхайм (според последното споразумение за ротация на двете писти). В Маранело се гордеят с 20-те си победи в този старт и общо 50 подиума (13 втори и 17 трети места).

Миналогодишното състезание обаче предизвика истинска буря от емоции, след като Фелипе Маса получи заповед от бокса да пусне Фернандо Алонсо.

Фернандо е по-бърз от теб. Потвърди, че разбираш това съобщение – бяха двете реплики по радиото на рейсинженера на бразилеца Роб Смедли.

В крайна сметка двойната победа бе запазена и във Ферари се стремят да продължават напред, без да обръщат особено голямо внимание на миналото.

Победата на Силвърстоун бе важен момент в сезона, особено заради връзката с първия ни успех в спорта отпреди 60 години с [Хосе Фройлан] Гонзалес на същото трасе – обясни шефът на тима Стефано Доменикали. – Във Ферари не можем да сме доволни от факта, че имаме само един успех от началото на сезона, но пък бе важно за увереността на всички в компанията да се усети отново какво е да си пръв. И през ум не ми е минавало, че няма да спечелим състезание тази година. Не забравяйте, че през последните 18 години Ферари винаги са взимали поне една Гран при на сезон. Не мисля, че други отбори могат да се похвалят с подобно постижение – допълни италианецът.

Пилотите на Скудерията постепенно намаляваха малко по малко разликата спрямо най-бързите понастоящем коли на Ред Бул – това се видя в Канада и Валенсия.

На Силвърстоун беше още по-трудно, но определено чувството в тима беше специално и не го бях усещал преди – сподели директорът на отдела за шасита Пат Фрай. – Успехът обаче няма да промени подхода ни към следващите надпревари. Той показва, че сме разбрали проблемите си и работим в правилната посока. Ще продължим да развиваме бързо автомобила си, ще напредваме стъпка по стъпка, тъй като това ще има влияние и върху болида за догодина.

Ферари F150° Italia ще имат още някои нови неща за Нюрбургринг, подготвят се компоненти и за Унгария.

Намирането на оптимален баланс в настройките за бързите и по-бавни части на немската писта ще е доста трудно, тъй като трасето не ни пасва толкова, колкото тези в Канада и Валенсия. През последния уикенд видяхме, че вече се справяме значително по-добре с твърдите гуми, а сега ще имаме на разположение медиум и софт. Окуражително е, че на Силвърстоун вървяхме добре спрямо съперниците в квалификацията – каза още Фрай.

В средата на сезона пък Доменикали оценка и на досегашното представяне на отбора си. За първите три месеца от състезателната година тя е отрицателна, едва напоследък ситуацията се е подобрила, твърди той и продължава:

Може би сме малко над средното ниво и се надяваме през втората половина да вървим нагоре. Не бива да се взираме в класиранията, а да направим така, че представянето ни да отговаря на възможно най-високите стандарти във всеки старт. Изходът от шампионата ще стане ясен по-късно, но в момента ние ще се борим състезание за състезание.