Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер и Прост поздравиха Фетел за четвъртата титла

Шумахер и Прост поздравиха Фетел за четвъртата титла

48
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел получи безброй поздравления, след като спечели четвъртата си поредна световна титла във Формула 1, но две от тях определено се открояват: тези на Михаел Шумахер и Ален Прост. Немският пилот на Ред Бул спечели шеста поредна победа на пистата Буд Интернешънъл (десета за сезона) и отново защити короната си, ставайки един от едва четиримата пилоти в историята на спорта с 4 или повече успеха в шампионата.

Самият Фетел коментира след Гран при на Индия, че му е трудно да разбере какво точно означава да имаш 4 корони и да си част от толкова ексклузивен клуб. В същото време той отбеляза, че се състезава със страхотни пилоти понастоящем в Гран при.

Трудно е да се разбере. Нека го кажа така: гледах (Формула 1) по телевизията, когато Фернандо започна да печели надпревари, а сега се състезавам с Фернандо [Алонсо]. Той е един от най-трудните ми съперници в последните години. Според мен е невероятно талантлив, със сигурност много надарен за волана. Испанец е – има страст у него, в един или друг аспект. Да се състезаваш с хора като него, като Люис [Хамилтън] (който е на изключително ниво като природен талант), като Марк [Уебър] – когото оценявам по същия начин, като Нико [Розберг] (който според мен е подценяван)… Много момчета, които познавате: Кими [Райконен], Дженсън [Бътън]. Да спечелиш четири титли. Не знам, това е много, разбирате ли? Четири. Титли. [Хуан Мануел] Фанджо е взел пет, всички са го наричали най-добрия пилот в света. Михаел дойде след това, доста години по-късно. Различно време, друга ера в спорта. Не ме разбирайте погрешно, говоря като фен на спорта, нали? Да, той (Шумахер – б.а.) имаше безкрайно силна кола, но той създаде това във Ферари, нали? Работеше безкрайно упорито, без съмнение по-здраво от всички останали. Непрекъснато се справяше с много сериозни предизвикателства: с хора като [Хуан Пабло] Монтоя, Дейвид [Култард], Кими, Фернандо. Невероятно е как един човек успя да вземе дори повече шампионати от Фанджо. Ужасно трудно е да си представя какво означава да съм част от такава група като Михаел, Фанджо, Прост. Твърде млад съм, за да разбера какво означава това. Един ден, когато стана на 60, може би тогава ще разбера – опита се да обясни емоциите си Фетел след финала в Индия.

След това заваляха поздравленията, като Шумахер и Прост станаха част от вихрушката благопожелания.

Големи комплименти и много поздравления за Себастиан. Великолепно представяне от него и отбора му, страхотна година, наистина заслужава четвъртата си титла! – написа Шумахер в изявление на официалния си уебсайт.

Прост, който печели първата си титла на 30-годишна възраст – Фетел взе своята четвърта на 26 – заяви, че се радва да види поредния успех на Себастиан.

Той е прекрасен пилот и имаше някои забележителни победи тази година – някои от най-добрите в кариерата му. Един от тези успехи бе в Сингапур: бореше се през цялото време, но отстрани изглеждаше лесно, а това отличава заслужилия победител. Вижда се колко методичен е в подхода си. Изгради силен екип, мотивиран на 100% да успее, около себе си и е напълно фокусиран върху крайния резултат. Себастиан е страхотен шампион и не мисля, че това ще е последната му титла. Отборът му е чудесен, има стабилност в техническия състав, а и още е много млад, има кога да се бори. Доволен съм, че изравни моите четири титли. Желая му всичко най-добро и да продължи, да спечели още – заяви французинът.