Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер начело в първата свободна сесия на Спа

Шумахер начело в първата свободна сесия на Спа

42
0
Михаел Шумахер

Пилотите на Мерцедес Михаел Шумахер и Нико Розберг дадоха най-бързите обиколки на пистата Спа-Франкоршамп в първата тренировка за Гран при на Белгия днес. Те единствени направиха опити в началото на сесията, когато още бе сухо и карата с гуми медиум.

Още докато пилотите бяха на трасето за първите си пробни обиколки турове над Спа започна леко да вали. 22 градуса бе температурата на въздуха и асфалта.

Михаел Шумахер бе с топрезултат 1:54.335 мин, Нико – на 0,474 сек. Това и останаха най-бързите постижения до финала на сесията.

Дъждът се засили и в следващия половин час всички стояха в боксовете си, като вниманието бе насочено към Бруно Сена, заменил Ник Хайдфелд в кокпита на Рено и Карун Чандок. Индиецът караше на мястото на Хейки Ковалайнен в тази тренировка за Лотус, трупайки опит за евентуалното си участие в Гран при на Индия през октомври.

35 минути след началото Себастиан Фетел пръв излезе на пистата отново. Той бе с интермедии. Хамилтън го последва със същия тип гуми. Слънце огря пистата между Ле Комбс и Бланшимон. Като се прибра в бокса, Дженсън Бътън пипна гумите на съотборника си, за да провери температурата им. В Макларън държаха да проверят обаче преди всичко работата на новото задно крило с малък горен елемент и система DRS. След това пилотите обсъдиха внимателно целия тур на Люис.

Адриан Сутил излезе на пистата с гуми за екстремно мокра писта и бе с около 20 сек по-бавен от времето на Михаел в началото. Сена също направи серия с мокри гуми, която завърши обаче с удар в стените от гуми и разбито задно крило и дифузьори.

В средата на тренировката на пистата излезе и Фернандо Алонсо (Ферари). Той също като Люис и Себастиан пробва интермедии в един тур и се прибра. Себастиен Буеми направи по-бърза обиколка с интермедии от Сутил, но отново бе на над 18 сек от темпото на Михаел на сухо в началото.

Час след началото на пистата се появи Марк Уебър с интермедии и направи обиколка за 2:10.799 мин – на 16,4 сек от топрезултата, заемайки трето място. Марк продължи серията си и събирането на данни. Алонсо също отново излезе на пистата с интермедиите си и тества новите крила.

Трасето започва да изсъхва в последните 20 минути и Фетел на свой ред започна серия с интермедии и изпитване на новото, почти право задно крило на Ред Бул със система DRS, който отваряше много рано. Въпреки това Себ бе малко по-бавен от съотборника си в първите обиколки.

На пистата се появи и Дженсън Бътън – и той с ново задното крила на Макларън, без пилон и с по-малък горен елемент.

Пол ди Реста пък излетя на същото място, но което се удари и Бруно Сена и този път тренировката бе спряна 15 минути преди края, защото организаторите искаха да проверят това място от пистата и трябваше да дойде още един камион, за да прибере колата.

В последните 7 минути сесията продължи, като Хамилтън и Маса (без време до този момент) най-после направиха пълни обиколки и се бореха за трета позиция зад двата Мерцедес-а. Хамилтън записа най-доброто време с интермедии на 2 минути от Шумахер, но в самия край Бътън и Фетел го изпревариха и заеха трета и четвърта позиции с най-добро темпо с интермедии.