Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер най-бърз до обяд на втория ден от тестовете на Херес

Шумахер най-бърз до обяд на втория ден от тестовете на Херес

43
0
Михаел Шумахер

Михаел Шумахер записа най-добро време през първата половина на втория ден от тестовете на пистата Херес преди новия сезон във Формула 1. Той все още използва миналогодишния болид на Мерцедес, но с вдигнати ауспуси според новия регламент и множество нови програми и настройки за работа на двигателя и окачването с новите гуми. Скоростта на Михаел при всички случаи бе впечатляваща, защото той бе по-бърз с повече от 1 сек от топвремето на Кими Райконен вчера.

Второ време тази сутрин постигна Марк Уебър с новия Ред Бул RB8, който демонстрира видимо добро темпо от самото начало на развитието си. Трети резултат записа Даниел Рикиардо (Торо Росо), чийто болид отново изглежда добре създаден.

Денят започна под лъчите на изгряващото слънце. Макар да бе още студено с температури по-ниски от вчера сутринта веднага, след като часовникът под кулата-летяща чиния отбеляза 09:00 часа, Хейки Ковалайнен от първия бокс (точно под пресцентъра) излезе пръв на пистата.

В Катерам имаха за цел №1 днес да изпитат работата на системата KERS. С нея този тим (до миналия сезон Лотус) няма никакъв опит. Хейки стартира със серия от турове без никаква пауза след началната си обиколка. От тима съобщиха, че пилотът е трябвало да се съсредоточи първоначално върху баланса на спирачките (който се променя със системата) и е докладвал за недозавиване в бавните завои.

В кокпита на Форс Индия бе третият пилот на тима Жул Бианки, който направи най-много обиколки в началото и до смяната си на обяд записа четвърто време (!), което за пореден път засили коментарите в пресцентъра, че вероятно той ще е заместникът на Фелипе Маса във Ферари, на чиято школа е възпитаник.

В Мерцедес по програма днес целият ден е за Шумахер. Той започна първо с изпитания на новите карти за стартиране. Точно в 12 часа по обяд обаче направи кратка серия с гумите софт и записа най-доброто време до този момент в тестовете, с цяла секунда под темпото на Кими Райконен от вчера. Резултатът на Михаел бе 1:18.561 сек. После продължи в доста дълга серия с по-твърдия тип медиум.

Даниел Рикиардо отново бе в кокпита на Торо Росо. Пастор Малдонадо кара за Уилямс. Серхио Перес пък замени Камуи Кобаяши зад волана на новия Заубер. Ветеранът Педро де ла Роса бе с Испания Рейсинг.

Фелипе Маса отново изпитва новото Ферари, а Уебър – Ред Бул-а. И по двете коли-фаворити имаше множество допълнителни сензори, предимно за изследване на потоците. Задното крило на бразилеца отново бе в първите обиколки в аеробоя, както и вчера сутринта.

При Лотус-Рено на Кими Райконен пък бяха налепени изключително много сини стикери с допълнителни темо датчици в задната част.

Едва 35 минути след началото тренировките бяха спрени, за да се почисти пистата от паднали отломки и чакъл. Веднага след паузата, отново без да бързат, от Макларън пуснаха на пистата за първа серия и Дженсън Бътън, който както Маса и Уебър продължава работата си от вчера. Опитът му бе кратък – само 4 тура и в продължение на първите два часа. Англичанинът направи още едно кратко излизане и допълнителни влизания и излизания от бокса. За първите два часа и половина равносметката му бе едва 10 тура, но във втората си серийка постигна третата по скорост обиколка до този момент.

Едва малко преди завършването на третия час работа Дженсън излезе отново на пистата и в новата си серия подобри времето си до 1:20.688 мин, което обаче вече бе достатъчно само за шеста позиция.

Още рано сутринта, преди първото прекъсване, в началната си къса серия Марк Уебър оглави класирането с 1:21.518 мин. Веднага след възобновяване на работата Рикардо подобри времето му с 0,4 сек. После се доближи най-много и до по-добрите му времена по-късно преди обяд и остана близо, което направи впечатление на всички.

В 47-ата минута тренировката бе прекъсната повторно заради проблем на пистата,но бързо работата продължи, като температурата на асфалта се качи до 10 градуса час след началото и 20 по обяд.

Маса излезе за първа същинска серия след втората пауза, около час след началото и записа второ време в първия си тур с около 0,3 сек по-бавно от Рикиардо. После направи още 4 излизания за два и половина часа, с много минавания през бокса и не добро темпо в нито една от обиколките! Малко преди третият час да бъде затворен започна поредната му серия, в която записа своя топтур за сутринта – 1:21.060 мин, на 2,4 сек от времето на Уебър, под скоростта на Бътън и още по-далеч от темпото на Шумахер с колата от 2011 г. Това му отреди седма позиция!

От Ферари обаче успокоиха, че няма място за притеснение и че има още много работа, събират се данни и има още два дни тестове.

В същото време Уебър започна да вдигна летвата с почти всяко свое излизане. Той пръв слезе под границата 1:20 мин още в деветата си обиколка, записвайки обиколка за 1:19.682 мин, час и 20 минути след началото. След още час слезе до 1:19.459, но подобри резултата си до 1:19.184 мин. Тези обиколки вече бяха по-добри от топтемпото на Кими Райконен вчера.

Самият Кими нямаше добра възможност да го подобри тази сутрин, защото се качи доста високо на бордюрите през завоя Драй Сак, зоната заради която тренировката бе спряна преди и повреди пода на колата си. Това го остави за дълго в бокса за ремонт и така в първите два часа най-бързият вчера имаше едва 5 тура.

Механиците успоредно смениха и кормилната колона, защото воланът създаваше проблеми на Кими в началото на тренировките. Финландецът се върна по обяд на трасето и бързо отново показа добро време като записа по-добро време от Бътън и Маса.

 

 

Времената от първата половина на деня:

1.Михаел ШумахерМерцедес1:18.56153 об.
2.Марк УебърРед Бул1:19.184на 0.623 сек58
3.Даниел РикиардоТоро Росо1:19.587на 1.02641
4.Жул БианкиФорс Индия1:20.221на 1.66046
5.Кими РайконенЛотус1:20.239на 1.67826
6.Дженсън БътънМакларън1:20.688на 2.12727
7.Фелипе МасаФерари1:21.060на 2.49938
8.Пастор МалдонадоУилямс1:21.197на 2.63661
9.Серхио ПересЗаубер1:21.289на 2.72835
10.Хейки КовалайненКатерам1:21.518на 2.95778
11.Педро де ла РосаИспания Рейсинг1:23.468на 4.90723