Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер обмислял прехвърляне в Индикар или Супер Формула

Шумахер обмислял прехвърляне в Индикар или Супер Формула

709
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер, снимка Алпин

Мик Шумахер е обмислял прехвърляне в Индикар или Супер Формула. Германският състезател обаче е трябвало да се откаже от тези два шампионата заради ангажиментите си с Мерцедес. В крайна сметка Шумахер е преценил, че WEC е единственият разумен вариант за него в настоящия момент. 24-годишният състезател продължава да мечтае, че един ден ще се върне на стартовата решетка в F1.

Шумахер прекара 2023 г. като тестов и резервен пилот на Мерцедес. Младият германец бе в бокса на тима във всичките 22 старта от изминалата кампания. Шумахер прекара повечето време в симулатора и помагаше в работата на отбора. Той се включи и в тестовете на Пирели в Барселона, както и в други подобни сесии с по-стари болиди на Мерцедес

Тази година Шумахер възобновява активната си състезателна кариера. Шампионът във Формула 2 за 2022 г. се присъедини към заводската програма на Алпин в световния шампионат за издръжливост. Там той ще кара прототипа А424 заедно с Никола Лапиер и Шарл Милези. 24-годишният пилот запазва и ролята си в Мерцедес и ще бъде готов да замени при нужда Люис Хамилтън или Джордж Ръсел.

Шумахер е обмислял няколко алтернативи за 2024 г. Тук се включва както WEC, така и Индикар или Супер Формула. В крайна сметка той се  насочи към състезанията за издръжливост с тима на Алпин.

„За [Мерцедес] беше много важно да се върна на стартовата решетка и да поддържам състезателната си форма“, сподели Шумахер.

„Ако трябва да съм честен, винаги мисля за това какви са възможностите и се опитвам да направя списък „за“ и „против“. Лично за мен WEC беше шампионатът с най-малко противоречия и най-много плюсове. В крайна сметка ми беше доста лесно да реша, че това е предизвикателството, което искам да приема.“

„Обмислях [да отида в Япония], а също така обмислях да отида на запад [в Индикар]. Въпросът е, че ако го направя, имам твърде малък шанс да направя двойна програма [заедно с F1]“, завърши Мик Шумахер. Германецът прекара новогодишните празници заедно с пилота на Алпин в F1 Естебан Окон, с когото са близки приятели.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Esteban Ocon 🇫🇷 (@estebanocon)

Сезон 2024 в WEC включва общо 8 старта. Половината от тях се засичат със състезания от F1 (Китай, Италия, Азербайджан и Бразилия). Съвсем логично, Мерцедес ще има право да се възползва от услугите на Шумахер, ако обстоятелствата го оправдават. Това означава, че Алпин ще трябва да намери квалифициран заместник, който евентуално да замести германеца.

„Договорът ни с Мик е ясен. Ако той има възможност да кара в F1, за да замести Джордж или Люис, той ще отиде във Формула 1“, обясни Бруно Фамен.

„Резервният ни пилот ще бъде известен своевременно. Ние ще имаме такъв. Той ще бъде от семейството на Alpine Endurance. Лесно ще намерим резервен пилот, стига да имаме нужда от това“, добави вицепрезидентът на Алпин Моторспорт.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Alpine Racing (@alpine_racing)