Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер с рекордна шеста титла,Барикело печели на Сузука

Шумахер с рекордна шеста титла,
Барикело печели на Сузука

42
0

Рекордна шеста титла във Формула 1 спечели днес Михаел Шумахер на пистата Сузука. Звездата на Ферари записа името си за пореден път в историята на Гран при, като за мнозина това е най-значимото му постижение, защото германецът подобри рекорда от пет триумфа, който споделяше допреди няколко часа с Хуан Мануел Фанджо. Съотборникът му Рубенс Барикело допълни успеха на Ферари, спечелвайки състезанието в Япония и помагайки за взимането на шампионата и при конструкторите.
Шумахер призна след надпреварата, че това е едно от най-обърканите му състезания за Ферари. Той стартира от 14-та позиция, след като вчера кара във втората квалификация на дъжд, счупи предното крило при удар със Сато и едва не изхвърча от трасето при инцидент с Кристиано да Мата и брат си Ралф. След толкова премеждия Михаел успя да финишира на осма позиция, което бе напълно достатъчно да спечели титлата, още повече, че Кими Райконен остана втори.
Въпреки всички проблеми на Шумахер, Райконен всъщност бе в позиция да се бори едва в продължение на две обиколки през цялото състезание. Младият финландец отново кара чудесно, но води единствено, когато Барикело влезе в бокса за първия си питстоп. Рубенс спечели по перфектен начин втората си победа за сезона.
Състезанието тръгна по съвсем различен начин. На старта Барикело (който тръгна от полпозишън) поведе, следван от Монтоя и Алонсо. Колумбиецът атакува Рубенс още в първия тур и успя да го изпревари с невероятна маневра на влизането в Спуун. Темпото на Хуан Пабло бе убийствено и той бързо трупаше преднина пред бразилеца. Само за три тура Монтоя вече бе на 4,4 сек пред Барикело. Авансът му се стабилизира в продължение на няколко обиколки, но скоро той бе принуден да се прибере в бокса с повреда на хидравликата.
Надеждите на Уилямс за титла при конструкторите вече бяха много далечни, след като Ралф Шумахер два пъти се въртя в началото на надпреварата, но отпадането на Монтоя окончателно съкруши отбора. При третия инцидент в 42-ата обиколка Да Мата спря много рано на шикан и Михаел Шумахер рязко сви вляво, за да не се удари в него. Ралф опита да мине покрай брат си, закачи Ферари-то, счупи предното крило и се наложи да отиде в бокса. В крайна сметка той завърши 12-ти.
Алонсо бе единственият пилот, който оказа някакъв натиск на Барикело. Неговите усилия обаче стигнаха само до 17-ия тур, когато двигателят на Рено-то му се счупи. Повредата в колата на испанеца позволи на Райконен да заеме второто място, въпреки че в последната част на надпреварата Култард, който вървеше зад него, изглеждаше доста по-бърз.