Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер: Сега хората разбират колко добър пилот всъщност е Розберг

Шумахер: Сега хората разбират колко добър пилот всъщност е Розберг

78
0
Бернд Майландер,Бернд Шнайдер,Карл Ведлингер,Михаел Шумахер,Нико Розберг

Три години Михаел Шумахер се бореше непрекъснато, да постигне успех с екипа на Мерцедес. Предвид предишните му успехи, един-единствен подиум със Сребърните стрели – през 2012 г. във Валенсия, изглежда прекалено малко за 7-кратния световен шампион.

По ирония на съдбата именно след напускането на Шумахер екипът успя да създаде кола, с която Розберг и Хамилтън са редовно на първа редица в квалификациите, а освен това успяха да постигнат и три победи в 10 състезания. Самият Шумахер изглежда объркан от развитието на събитията, както става ясно след негово изказване за Евроспорт.

„Предвид състоянието, в което завършихме миналия сезон, за мен е изненада позицията, в която сега се намира отбора“, заяви Шумахер. „Определено не мислех, че те ще могат да се борят за победи през тази година. Разбира се, че се радвам за тях, но не разчитах на това.“

Въпросът разбира се, който веднага изниква веднага е, дали ако Шумахер е смятал, че подобен прогрес ще е възможен, е щял да промени решението си да се оттегли.

„Честно казано вече нямах физическите сили, мотивацията и психическата устойчивост за това“, признава легендата. „Не трябва да се забравя, че не става дума само за тези 20 състезания през годината. През цялата година трябва да се работи усилено с екипа и да се изпълняват различни функции, за които трябва да си подготвен.“

Според Шумахер съвременната Формула 1 изисква прекалено много енергия от пилотите и именно това била причината той да се оттегли в края на 2006 г.

„През тези три години използвах толкова много енергия, че не ми остана достатъчно да се представям на нивото, на което бих искал, за да продължа.“

Балансът на 7-кратния световен шампион след завръщането определено не е приятна за германеца. Трите години борба с Нико Розберг определено не са изчезнали безследно от спомените му.

„Сега хората разбират може би много по-добре, колко добър е Розберг в действителност“, продължава Шумахер, според когото сънародникът му дълго време е бил подценяван. Много малко хора в падока са очаквали, че той ще успее да окаже подобна съпротива в квалификациите.

Сега Шумахер признава, че така или иначе би било много трудно за него, да продължи да се състезава за Мерцедес и през 2013 г.

„Със сигурност нямаше да се задоволя със спечелването на няколко състезания“, казва в заключение Шумахер. „Целта на мисията бе да се състезавам за титлата. Това бе моята мисия и въпреки че през тази година те се представят добре, съмнявам се че можех да постигна целта си през тази година. Със сигурност те ще успеят в бъдеще – но това е една друга история.“