Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер: Ще се притесня, ако сме с 2 секунди по-бавни

Шумахер: Ще се притесня, ако сме с 2 секунди по-бавни

31
0

Михаел Шумахер определено привлича сериозен интерес от началото на предсезонните тестове във Формула 1, макар провеждането им в Испания да измества фокуса на запалянковците към Фернандо Алонсо. За журналистите обаче седемкратният световен шампион е особено интересен, след като реши да поднови кариерата си след тригодишната пауза извън спорта. Той се върна с Мерцедес Гран при, след като години наред твърдеше, че никога няма да напусне Ферари и това също поражда доста въпроси.

След снощните му изявления, че Мерцедес едва ли ще успеят да печелят от първия старт за сезон 2010 г., Михаел се възползва днес от възможността да обясни думите си на обеден брифинг на пистата Каталуния до Барселона, чийто пълен текст е публикуван по-долу.

– Михаел, проведе ли зимната си подготовка така, както искаше?

– За съжаление заради лошото време на Херес никой не я проведе точно по план. И сега губим време поради същите причини. По време на сезона може да завали тук-там, но когато става дума за развитие на автомобила, е по-добре да се прави при постоянни [сухи] условия.

– Как премина развитието от Валенсия дотук?

– Върви напред, в посоката, която бяхме избрали за автомобила ни. Голямата част от зимните ни проби бяха съсредоточени върху издръжливостта на колата. Съсредоточихме се и върху общата работа на отбора и пилота с цел оптимизиране на представянето. Трябва да кажа, че всичко протече много ефективно. В екипа има прекрасни хора. Атмосферата е приятна и спокойна. Без съмнение присъствието на Рос [Браун] улеснява още нещата за мен. Като цяло комбинацията е добра. Да видим какво ще стане и колко добър ще е финалният резултат.

– Снощи заяви, че Мерцедес все още не са готови да побеждават. Би ли обяснил защо смяташ така?

– Първо, това го казвам за пореден път, не е нещо ново. Твърдя от самото начало, че може би няма да сме в позиция да печелим още от първите стартове. Но това пък съвсем не е най-важното, тъй като е далеч по-важно да печелиш в края на сезона. Може би случаят при нас е точно такъв, но вчера споменах също така, че все още не съм проучил данните. Това просто бе първоначално усещане. Освен това изглежда ние карахме с повече гориво от други [отбори] в петъчния ден, поради което постижението ни не бе на ниво като чиста скорост. А като се сравни резултатът със събраната информация, ситуацията всъщност не изглежда толкова зле, а си е направо прилична. Но нека изчакаме, за да видим къде точно се намираме. Особено като се има предвид, че при целия ми опит съм наистина объркан в момента кой къде е от отборите. Според мен не всички са си изиграли картите.

– Мислиш ли, че има потенциал в болида, който не бе развит заради времето и че в Бахрейн нещата ще се променят? Тества ли достатъчно за себе си?

– Има вероятност част от потенциала да не е разкрит, да. Но по отношение на тренировките, ситуацията е такава, че ако ни се дадат 10 дни, ние ще искаме 20. Ако станат 20, ще поискаме 40. Да, на мен ми се случва за първи път да правя толкова малко изпитания през зимата. Но през последните години технологиите са напреднали толкова, че съпоставките и анализите, ефикасността на методите за изчисления вече позволяват намаляване и на тестовете в голяма степен. Не мисля, че е необходимо като през 2005 г. да навъртим близо 100 000 км проби, част от които между другото не ни послужиха за нищо полезно. Сега само за 5 или 10 000 км – не знам точно колко сме направили – се постига значително повече.

– Как ще се промени важността на стратегиите спрямо новите правила?

– Мисля, че сега има по-малко възможности [за игра в стратегиите].

– Ти си свикнал да побеждаваш, но ако това не се случи ще смяташ ли годината за провал?

– Първо, аз виждам нещата като тригодишен план. Второ, сега не е ясно какво ще се случи до края на сезона. Няма да се притесня, ако от самото начало не печелим. Но ако сме 2 секунди по-бавни от съперниците, тогава вече ще се разтревожа. Тук съм, за да се боря за титлата и съм убеден, че ще сме в позиция да го направим. Но дали ще го постигнем или не, е съвсем отделен въпрос.

– Нова кариера ли започваш или рестартираш предишната?

– Това няма никакво значение, не ми пука.

– Изглеждаш щастлив – това помага ли ти като пилот да си по-бърз?

– Силно се надявам да е така! Това бе една от тайните ни във Ферари: да се стараем всички да са щастливи. Започвам да усещам нещо подобно и тук. А е важно за отбора, защото когато изпитваш подобни чувства, с удоволствие се раздаваш на 100%.

– Фернандо Алонсо изглежда много щастлив във Ферари в момента?

– А, да, да, така е. Те свършиха много добра работа по време на тестовете, нещата изглеждат чудесно за тях. Познавам екипа и знам, че имат достатъчно причини да се чувстват така. Всички там са чудесни хора, истински професионалисти и затова въобще не съм изненадан. Освен това според мен тези, които наистина ще са цел на останалите, са точно Алонсо и Маса.

– Дълги години се гордееше с работата си във Ферари – изпитваше, така да се каже, италианска гордост. Започваш ли да усещаш немския й вариант в Мерцедес?

– Формула 1 е международен спорт [по същността си]. Не съм убеден, че в който и да е от отборите цари специфичен за определена държава дух, защото в крайна сметка дори във Ферари имаше толкова хора от различни страни. Затова въпросът е по-скоро дали има добра атмосфера в един тим или не. Тук (в Мерцедес – б.р.) атмосферата е прекрасна. Всички са спокойни, мотивирани и се подкрепят едни други. Освен това амбицията им е да покажат, че успехите им от миналия сезон не са били случайни. А и с присъствието на Мерцедес, всички искат да се усъвършенстват като екип.

– Тревожи ли те липсата на добро темпо при новите отбори?

– Всъщност аз смятам, че те справят прилично. Виждал съм многократно идването на нови тимове във Формула 1 и изоставане от първите с по 5-6 секунди, а сега е някъде от порядъка на 2 до 3 секунди. Мисля, че за екипи, стартирали от нулата, вършат много добра работа. Не бива да забравяте, че нивото е толкова високо и професионално, че самото им пристигане вече е успех и трябва да се гледат позитивните страни.

– След три години у дома със семейството ти, не се ли притесняваш да се върнеш отново в това толкова напрегнато ежедневие на Формула 1?

– Виждате ли, за 19-те старта през тази година ще пътувам значително по-малко, отколкото когато бях пилот в предишния етап на кариерата си. Тогава програмата включваше състезателния уикенд, прибирах се за ден-два у дома, после заминавах за три-четиридневни тестове, после пак вкъщи за малко и наново потеглях. Сега нещата стоят по различен начин, има повече време, можеш да се организираш сравнително лесно. Всичко е по-балансирано и може би това е една от причините, поради които приех да се върна.

– Идеята да заместиш Фелипе Маса миналото лято ли те наведе на мисълта да се върнеш?

– А ти женен ли си?

– Да.

– Е, как щеше да се ожениш, ако не беше срещнал съпругата си? Но да, има нещо такова определено.