Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер трябва да е честен със себе си и да се откаже,...

Шумахер трябва да е честен със себе си и да се откаже, твърди Лауда

50
0
Михаел Шумахер

Поредният медиен шум предизвика Ники Лауда с изказванията си за германското списание Мотор Спорт, че Михаел Шумахер няма шанс да постигне отново успех във Формула 1, трябва да признае това пред себе си и да се откаже от спорта.

– Бях голям поддръжник на завръщането на Михаел, защото навремето и аз го направих и зная чудесно за каква става дума – заявява Лауда, който след като прекрати кариерата си през 1979 г. се върна в спорта през 1982 г.и два езона по-късно отново бе световен шампион. – Миналата година всички разбирахме, че той се нуждае от време, да свикне с тези толкова различни коли, плюс натоварването, че нямаше тестове и всичко останало. Вярвах, че тази година е големият му шанс след завръщането му да се случи нещо добро, но и тази година е като миналата.

Сравнявайки този сезон на Михаел със своята последна година във Формула 1 (1985 г.) Лауда твърди, че изоставайки на 59 точки тогава от Ален Прост е бил наясно, че просто повече не може да се бори.

– Мисля, че всеки спортист иска да се представя силно, особено Шумахер, както го правеше в миналото и трябва да бъде честен към самия себе си – казва Лауда. Той може да твърди, че се нуждае от още време, бла, бла и да се опитва да представя себе си като безгрижен и доволен младеж, но вътрешно в себе си, съвсем не е безгрижен и спокоен, защото няма топ пилот, който да се забавлява като го бият. А, ако наистина е толкова лежерен, то Мерцедес веднага трябва да го изпратят в пенсия. Вие не сте във Формула 1 за удоволствие и той трябва да попита самия себе си – Мога ли да го направя? Честно казано не мисля, че всичко това работи за Михаел сега, защото ако искате да постигнете целта, трябва да направите всичко и ако пак не може да го направите, значи просто вече не става, това е. Аз съм сигурен, че той всъщност опитва още и един ден ще разбере, че не може да го направи, тогава ще вземе своето решение.

Независимо от поредната доза спекулации обаче след цитати от италианската преса и думите на Ники Лауда, пресатешето на пилота, която в момента е и негов мениджър – Сабине Кем заявява във вестник Билд, че Михаел е все така напълно отдаден на проекта си с Мерцедес и че това е огромно предизвикателство за него, в което иска да постигне успех.

– Това, че понякога е трудно го мотивира повече – твърди Сабине, – и като някой , който ще празнува 20 години във Формула 1 е наясно, колко е важно да си упорит.