Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер в критично състояние

Шумахер в критично състояние

130
0
Михаел Шумахер
Михаел Шумахер, снимка Мерцедес

Михаел Шумахер е в критично състояние след инцидента, който претърпя на ски в Мерибел. Той удари главата си при падане и според първоначалната информация състоянието му не бе толкова тежко. Седемкратният шампион във Формула 1 бе откаран с хеликоптер в болница в Мутиер, но по-късно бе преместен в Гренобъл.

Хирургът Жерар Сайан – близък приятел на Шумахер и на президента на ФИА Жан Тод – е пристигнал в Гренобъл от Париж. Твърди се, че и Рос Браун е отлетял за Франция.

В изявление на Centre Hospitalier Universitaire се казва, че Михаел е в кома (медицинска – б.р.), както и че състоянието му е критично. Болницата е специализирана в лечение на мозъчни травми. Шумахер е преминал спешна операция и според специалисти следващите 48 часа са решаващи за него.

Бившият главен лекар във Формула 1 Гари Хартщайн смята, че в момента е невъзможно да се правят прогнози за състоянието на Шумахер.

Неврохирургът от Kings College в Лондон Крис Чандлър пък обяснява, че се е случило нещо много сериозно, ако се съди по лечението.

Фактът, че е носел каска, означава, че е намалил тежестта на контузията, но въпреки това е възможно да получи сериозни увреждания дори с шлем – заяви той пред Скай Спортс. – Може да е получил дифузна травма, довела до оток на мозъка. Може да е имало някакъв мозъчен кръвоизлив. При наличие на съсирек може да се е наложило той да бъде премахнат. Понякога няма нищо за премахване, но поставянето на монитор за вътрешночерепно налягане на практика е операция, тъй като изисква пробиване на дупка в черепа. При сериозен оток понякога хирурзите отстраняват част от черепа, за да намалят максимално натиска върху мозъка. От чутите репортажи не е ясно каква е била спешната хирургическа интервенция. Но фактът, че е извършена почти незабавно, предполага, че нещо много сериозно се е случило.