Начало Избрани Шумахер напусна семейството на Ферари и стана резервен пилот в Мерцедес

Шумахер напусна семейството на Ферари и стана резервен пилот в Мерцедес

6708
0
Мик Шумахер, Ферари
Мик Шумахер, снимка Ферари

Мик Шумахер вече не е част от семейството на Ферари. Германският състезател постигна съгласие да прекрати взаимоотношенията си с италианския отбор след четиригодишна съвместна работа. По този начин Шумахер отваря нова глава в кариерата си в моторните спортове.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari)

Германецът вече няма да бъде трети пилот на Скудерията. По-малко от час след новината за напускането на Ферари от Мерцедес обявиха, че Шумахер ще бъде техния резервен пилот през сезон 2023. 23-годишният състезател ще замени Ник де Врис, който премина в Алфа Таури.

Шумахер започна кариерата си през 2015 г. Германецът участваше в германската Формула 4, азиатската MRF Challenge Formula 2000 Championship, както и италианската Формула 4. След като финишира втори в ADAC F4, Шумахер се прехвърли в европейската Формула 3, където стана шампион през 2018 г, с екипа на Према Рейсинг.

Мик се присъедини към семейството на Ферари през 2019-та и стана част от чрез програмата за академията за млади пилоти на Скудерията. След като стана част от FDA, Шумахер се състезава във Формула 2 в продължение на два сезона отново с екипа на Према.

Германецът спечели първата си победа в F2 на пистата Хунгароринг, след което финишира на 12-та позиция в крайното класиране за сезон 2019. После Шумахер спечели три състезания и си осигури шампионската титла за 2020 г. Също така той участва в FP1 в Абу Даби.

Миналата година Шумахер дебютира в F1 с екипа на Хаас, който използва задвижващи системи на Ферари. Германецът се състезава за отбора в продължение на две години. Шумахер стартира в 43 състезания и спечели 12 точки. 23-годипният състезател финиширай в топ 10 по време на тазгодишните надпревари във Великобритания и Австрия. Освен това той беше резервен пилот на Скудерия Ферари за сезон 2022 заедно с Антонио Джовинаци.

Въпреки големите очаквания към него, Шумахер не постигна нужните резултати и бе освободен от Хаас за сметка на Нико Хюлкенберг. Сега той официално напусна Ферари, които му пожелават всичко най-добро в бъдеще.

Веднага след напускането на Хаас се заговори, че Шумахер ще се присъедини към Мерцедес. Шефът на тима от Бракли Тото Волф разкри, че с удоволствие би приел Мик в своя екип. Именно Мерцедес бе отбора, в който Михаел Шумахер окончателно прекрати кариерата си в F1.

В крайна сметка Мерцедес потвърди привличането на Шумахер. Германецът ще прекарва време в симулатора в Бракли. Също така той ще се занимава с маркетинговата дейност на отбора, присъства на всички надпревари през сезон 2023 в F1 и ще бъде готов да замени при нужда Люис Хамилтън или Джордж Ръсел.

„Развълнуван съм, че ще бъда част от отбора на Mercedes-AMG Petronas F1 като резервен пилот за 2023 г. Решен съм да дам всичко от себе си, за да допринеса за представянето му в тази много конкурентна и професионална среда“, сподели Шумахер.

„Приемам това като ново начало и съм просто развълнуван и благодарен за доверието на Тото и всички, които участват в проекта. F1 е толкова завладяващ свят, в който никога не спираш да се учиш. Очаквам с нетърпение да усвоя повече знания и да положа всички усилия в полза на отбора на Мерцедес.“

„Мик е талантлив млад състезател. Всички ние се радваме, че той се присъедини към нашия отбор. Той е трудолюбив, има спокоен и методичен подход и все още жадува да се учи и усъвършенства като пилот. Всички тези качества са толкова важни за нас. Също така се радваме, че той ще ни помогне да развием W14. Знаем също, че благодарение на двете си години опит в F1 той ще бъде готов да се качи в автомобила, за да замени Люис или Джордж при необходимост“, заяви Тото Волф.