Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер защитава Маса

Шумахер защитава Маса

58
0

След като Люис Хамилтън изпревари Маса почти без проблеми и бразилецът завърши едва на трета позиция в състезанието, не закъсняха и първите критики към него. Първо той, неясно защо, отвори врата на съперника си, който не чака да бъде канен два пъти. В последствие пък бе толкова плах при контраатаката, че агресията на Хамилтън (и липсата на таква в пилота на Ферари) го накара да изглежда съвсем изплашен.
Съветникът в екипа на Ферари Михаел Шумахер обаче защити приятелчето си и изрази мнението, че рано или късно е щяло да се стигне до подобно изпреварване.
“Дори да бе останал от вътрешната страна, Фелипе нямаше да може да се защити (дали?)”, заяви седемкратния световен шампион след края на надпреварата. Причина за лошото темпо в края на надпреварата били проблеми с техниката: “Когато спирачките не работят, така както трябва нещата стават особено трудни.” Защо ли обаче спирачките започнаха да работят, когато зад гърба на Маса бе Хайдфелд?
“За съжаление в края на състезанието имахме много проблеми и с гумите, и със спирачките. Това означаваше, че трябваше да се задоволим с това, което имаме. Не бяхме достатъчно силни, за да се борим с Люис. Нямаше смисъл да се рискува, най-доброто решение бе се вземат максимално възможните точки”, продължи с обясненията Шумахер.
А всичко протече по най-добрия възможен начин за Маса, след като от Ферари решиха за разлика от Макларън да вкарат веднага бразилеца в бокса (не стана ясно обаче защо бе съсипано състезанието на Райконен, който заради чакане облужването на колата пред него загуби поне 7 позиции). След последният стоп на Хамилтън, Маса имаше преднина от повече от 4 секунди пред съотборника си. Това обаче не се оказа достатъчно.
“От гледна точка на стратегията се справихме чудесно (дали?)”, уверен бе Шумахер след състезанието. “Люис обаче направи чудесно състезание. От друга страна винаги е лесно, когато съперниците ти не могат да карат с твоето темпо. Въпреки това постижението на Люис не трябва да се умаловажава, но не трябва и да се преувеличава, трябва просто да го поздравим.”
Шумахер нямал грижи за представянето на Ферари в следващото състезание.
“Не вярвам, че случилото се тук може да бъде някакъв атестат за бъдещите надпревари, защото пистата тук има свой собствен характер. Видяхме на Маникур и Силвърстоун, че съотношението на силите бързо може да се промени. Пистата в Будапеща е единствена по рода си и не може да се сравнява нито с тази тук, нито с Маникур.”