Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Silly season ’24: Албон с предложение за 3-годишен договор от Ред Бул,...

Silly season ’24: Албон с предложение за 3-годишен договор от Ред Бул, Марко: Рикиардо не е свободен за Мерцедес

3866
0
Алекс Албон
Алекс Албон; синмка: Уилямс

Новината, че Люис Хамилтън ще кара за Ферари от 2025 г. отвори широко пазара на пилоти и т.нар. silly season – слуховете за това кой какво предложение има и от кой отбор. 14 пилоти от настоящите титуляри във Формула 1 са с договори до края на 2024 г. Резултатът не закъсня. Първо се заговори, че Алекс Албон, който е смятан за сериозна опция за Мерцедес, е получил оферта от Ред Бул.

Към Албон има интерес още от миналия сезон. В Уилямс са получили през 2023 г. запитвания от два отбора относно контракта на почти 28-годишния състезател. Смята се, че теса били от Алпин и Хаас. Същевременно обаче упорито се говореше за интерес от страна на Ферари. Във връзка с това се появиха твърдения, че той преговаря с екипа от Гроув относно договора си и евентуалното му прекратяване.

Малко след новината за присъединяването на Хамилтън към Ферари от догодина се появи слух, че Албон вече е получил оферта – от Ред Бул за три години

Информацията е на журналиста Питър Уиндзор, който е бивш тийм мениджър на Уилямс. Той твърди, че според негов източник предложението към Албон е да се върне в Ред Бул като титуляр от 2025 г., както и че пилотът бил на 90% готов да се съгласи. Информацията е напълно неофициална. Според други източници през последните месеци мениджърският екип на Албон е водил разговори с поне половината отбори от Формула 1. Ситуацията с Хамилтън пък отваря нови възможности.

„2026 г. ще е голяма възможност за отбори и производители. Освен това договорите на повечето настоящи пилоти в F1 приключват в двете години преди този сезон“, отбеляза самият Албон преди време в отговор на въпрос във връзка със слуха, че търси начин да напусне Уилямс.

„Това е положението в момента. Разговорите трябва да започнат отрано, ако искаш добър пилот. Единственото хубаво на слуховете е, че демонстрират колко добре вървят нещата в момента. Виждал съм и някои пълни глупости. Приятелите ми ми изпращат някакви неща, за които ми е трудно да повярвам, че има и капчица истина“, допълни Албон.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alex Albon (@alex_albon)

Хелмут Марко се намеси и заяви, че Даниел Рикиардо има договор за по-дълъг период. Името на австралиеца попадна в някои анализи като вариант за Мерцедес. Той е един от най-харесваните състезатели в Гран при, има голям опит и сериозен маркетингов потенциал.

„Рикиардо все още е с дългосрочен контракт и не е на пазара на пилоти“, бе категоричен австрийският съветник на Ред Бул в F1

Твърди се, че Рикиардо има клауза, според която може да замести Серхио Перес в Ред Бул, ако представянето на мексиканеца в началото на сезон 2024 не е достатъчно добро.

Междувременно Ралф Шумахер започна офанзива за племенника си Мик Шумахер. Пилотът, който през март ще навърши 25 години, тази година е резервен състезател на Мерцедес и част от екипа на Алпин за надпреварите в шампионата за издръжливост.

„Няма да има чак толкова много кандидати за мястото, (което Хамилтън ще освободи)“, заяви Ралф Шумахер, въпреки че толкова много пилоти от настоящите титуляри в Гран при са с изтичащи в края на 2024 г. договори.

„Въпросът е какво ще иска да направи Тото Волф. [Джордж] Ръсел – ако не допуска грешки – със сигурност е в състояние да следва стъпките на Люис и да води тима. Затова сега въпросът е дали Мерцедес иска да заложи на опит или да привлече нови, млади хора.“

„Мик със сигурност би бил една от най-добрите опции сред младите пилоти. Но същевременно Карлос Сайнц ще е на пазара, макар да смятам, че вероятно ще отиде в Ауди. Според мен шансовете на Мик са добри, както и че той заслужава да получи възможност. Заедно с Ръсел би могъл да гради бъдещето на тима. Аз съм убеден. Остава Тото Волф да е на същото мнение. Досега съм чувал само положителни неща за Мик от него“, допълни Ралф Шумахер.