Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Silly season: Пиастри подписал с Макларън, бъдещето на Жу в Алфа Ромео...

Silly season: Пиастри подписал с Макларън, бъдещето на Жу в Алфа Ромео е несигурно, Де Врис поласкан от интереса на F1

3357
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Алпин

Нов ден, нова серия на така наречения silly season за трансферите на пилоти във Формула 1. До вчера се говореше, че Оскар Пиастри може да замести Юки Цунода в Алфа Таури. Днес уебсайтът racingnews365.com твърди, че австралиецът е подписал договор с Макларън, който дори е записан в борда за регистрация на контрактите на ФИА.

Според информацията споразумението е било парафирано на 30 юли – миналата събота, почти два дни преди Фернандо Алонсо да обяви, че догодина отива в Астън Мартин. Новината за трансфера на двукратния световен шампион бе оповестена в понеделник, на 1 август.

Ако бордът за договори на ФИА наистина е регистрирал контракт между Пиастри и Макларън, то това означава, че федерацията го признава за валиден. Така Алпин би останал без основание да оспорва подобно споразумение. Подписването пък би било възможно ако от френския тим не са използвали опцията си да удължат своя договор с австралиеца

В Алпин бяха убедени, че Алонсо ще продължи да кара за тях и вероятно не са използвали клаузата.

До снощи се разпространяваше слух, че Пиастри може да отиде в Алфа Таури на мястото на Юки Цунода. Като основание за подобно твърдение се сочеше, че мениджърът му Марк Уебър е бивш кадър на Ред Бул, съответно има добри връзки там. Самият Уебър отрече подобна възможност, но не направи допълнителен коментар относно бъдещето на протежето си.

В целия информационен поток пък не става ясно какво ще се случи с Даниел Рикиардо. Общото мнение е, че клаузата за предсрочно прекратяване на неговия договор с Макларън може да се задейства от пилота, не от отбора. Не се споменава как от Уокинг биха го убедили да го стори. Смята се, че за догодина заплатата на Даниел в Макларън е 21 млн. долара. Дали обаче би било достатъчно да му я дадат плюс може би неустойка, за да се откаже той от кокпита си?

Пазарът на пилоти не се изчерпва само с Пиастри. Бъдещето на Гуаню Жу в Алфа Ромео не е потвърдено. Той бе част от академията на Алпин заедно с Оскар и в Унгария бе помолен да коментира ситуацията около бившия си съекипник. Отивайки в Хинвил, китайският пилот прекъсна връзките си с френския тим.

„Всичко се получи, защото договорът ми приключваше в края на миналата година. Трябваше да решим дали искаме да продължим да работим заедно. Тогава се появи възможността за Алфа Ромео. Не виждах да има място, където да карам, ако остана с Алпин. Двете марки пък са конкуренти – не само във Формула 1, а като цяло. Бе трудно да си тръгна от Алпин, но ако бях останал още година, щях да съм в ситуацията на Оскар. (Жу има предвид ситуацията отпреди хаоса, настъпил след като Алонсо обяви, че отива в Астън Мартин. До този момент изглеждаше, че Пиастри може да кара евентуално в Уилямс, но нямаше никаква официална информация – б.р.) Използвах си шанса и мисля, че взех добро решение.“

Жу отиде в Алфа Ромео заради спонсорските пари, които носи – твърди се, че са около 50 млн. долара. Присъствието му там обаче не е довело до привличането на нови партньори от страна на самия отбор

„За китайските компании не е достатъчно единствено присъствието на техен сънародник в спорта“, посочи шефът на Алфа Ромео в F1 Фредерик Васьор. „Те работят с нас единствено ако има достатъчно добро представяне.“

Най-често спряганото име освен това на Пиастри за Уилямс пък бе това на Ник де Врис. От Гроув потвърдиха оставането на Алекс Албон, но не е ясно кой ще е във втория кокпит. Де Врис заяви, че е поласкан от интереса.

„Всички мечтаем да стигнем до Формула 1. Бих излъгал ако кажа, че не искам да отида в F1. Същевременно съм доволен от настоящата си работа. Поласкан съм от интереса, но в крайна сметка решението не зависи от мен. Аз мога само да свърша добра работа на пистата. Само времето ще покаже какво ще стане“, коментира нидерландецът.