Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Силно представяне на българите във 2 кръг от румънския дрифт шампионат

Силно представяне на българите във 2 кръг от румънския дрифт шампионат

35
0

Силно представяне записаха българите във 2-ия кръг от Румънския дрифт шампионат, който се проведе в сърцето на столицата до най-голямата сграда в Европа – парламентът. От 59-те заявки, 51 пилота бяха допуснати до тренировките и квалификациите в събота сутрин, след като няколко не успяха да преминат техническите прегледи.

В класа на дебютантите участие взеха 16 пилота, в това число 7 българи: Николай Николов, Пламен Петков, Дейвид Демирев, Георги Казаков, Кристалина Стефанова, Димо Георгиев и Георги Тодоров. В неделя след тежки битки предимно със сънародници на най-високото място на почетната стълбичка се качи Николай Николов (втори в квалификациите в събота), а на второ място остана 15-годишната Кристалина Стефанова от Варна. За да допълни българската домниация, Георги Казаков се пребори с Олтен Катлин за третата позиция.

В класа на професионалистите бяха допуснати 35 пилота от България, Румъния, Украйна, Унгария, Полша и Турция. Родния флаг развяваха Стефан Стефанов, Павлин Пенев, Иван Демирев, Красимир Стефанов, Силвио Гоцев, Емил Петков, Атанас Колев и Веселин Стойчев. На квалификациите най-добре представилият се българин бе Стефан Стефанов с 96 точки, а плътно зад него (с 94) бе Павлин Пенев. В деня на батълите Иван Демирев отпадна поради технически проблеми, а Павлин Пенев бе победен от румънския шампион Сорин Ене (3-7, 1-9).

Красимир Стефанов уверено продължаваше да побеждава в директните битки и така стигна до финал с Димитри Иляк (бивш шампион на Украйна и действащ източноевропейски шампион по дрифт), но след тежък батъл остъпи, оставайки на втора позиция. Трети, почетната стълбичка допълни представителят на домакините Мариус Митраче.

Заради метеорологичните условия голяма част от очакванията на организаторите не се случиха. От обещаната 30000 души публика присъстваха едва 7000, но като се имат предвид 40-градусовите жеги, това е обяснимо. Все пак дошлите запалянковци на дрифта имаха възможност да се насладят на много екшън и зрелищни катастрофи. Причина за тях бе входящата скорост преди първия завой, където пилотите са на ръба на сцеплението, движейки се с над 160 км/ч. Така заради пилотски грешки на квалификациите един по един конкурентите ставаха все по-малко.

„Смятам, че организирахме страхотно състезание. Пистата е една от най-трудните в Европа, а локацията й в центъра на Букурещ я прави и атрактивна!“ – заяви Денис Манеа, председател на Румънската дрифт федерация (FRAS).