Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Силвърстоун ще е истински тест за прогреса с F10 според Маса

Силвърстоун ще е истински тест за прогреса с F10 според Маса

39
0

Фелипе Маса (Ферари) не бе особено възторжен по отношение на световното първенство по футбол, след като бразилските му сънародници отпаднаха от турнира, но и не прие твърде драматично случилото се в Южна Африка.

– В мача срещу Холандия отборът бе под страхотно напрежение и след като вкараха първия гол, изгубиха посоката и съперниците изравниха. Но това е световното – или играеш на максимум всеки път, или губиш. Малко прилича на Формула 1 в това отношение. Все още гледам мачове, но вече с не чак толкова голям интерес – призна бразилецът.

Основната му задача от последните дни бе да се фокусира върху предстоящото състезание на Силвърстоун в Англия.

– Ще трябва да научим новите завои в петък, да преценим дали ни дават възможност за сериозни промени в настройките спрямо използваните досега на тази писта. Данните от минали години все още важат за голяма част от трасето. Затова обиколката с екипа утре ще има малко по-голямо значение от обикновено – обясни Фелипе. – При нея се наблюдават различни неща: каква е повърхността, има ли неравности по състезателната линия, обсъждат се вероятните точки на спиране, оптималните начини за подход към завоите. Преценява се кое е приоритет в кривата – точката на спиране, влизането в завоя или запазването на добра скорост и сцепление при излизането от него. Това зависи и от факта дали следва права в конфигурацията.

Обаче не винаги всичко се оказва вярно, допълва Маса. В такива случаи стилът на управление се адаптира, след като пилотът вече е в болида си. Според него ще са нужни от 5 до 10 тура, за да се изясни всичко необходимо за новата секция на британското трасе.

– През този уикенд би трябвало да получим ясна представа колко сме напреднали, след като прогресът се виждаше и в предишните стартове, но поради различни причини не бе реализиран. Силвърстоун е най-подобна на пистата в Истанбул от всички досега, а в Турция направо не вървяхме. Затова, ако F10 се представи добре тук, ще знаем, че вървим в правилната посока – каза още Фелипе.