Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Силвърстоун подкрепят използването на ваксинационни паспорти за връщане на феновете по...

От Силвърстоун подкрепят използването на ваксинационни паспорти за връщане на феновете по трибуните

18147
0
Силвърстоун, Гран при на Великобритания
снимка: Пирели

Организаторите на Гран при на Великобритания на пистата Силвърстоун подкрепят използването на така наречените ваксинационни паспорти, за да могат възможно повече фенове да се върнат по трибуните като публика. Документът удостоверява дали притежателят му е ваксиниран срещу COVID-19, наличието на антитела след преболедуване или че има негативен PCR тест. Въвеждането на подобен сертификат се обсъжда в Европейския съюз с цел улеснение придвижването на хора и летния туристически сезон. В Дания вече въведоха такива „паспорти“, с които може да се запази час във фризьорски салон например.

От Силвърстоун се присъединиха към представители на различни други спортове, сред които футбол и ръгби, с искане към британското правителство да разреши присъствието на фенове на спортни събития

В писмо до министър-председателя Борис Джонсън се посочва, че това изисква смекчаване или премахване на изискванията за социална дистанция. Необходими са и инструкции за провеждането на спортни събития с публика от юни нататък. Целта е организаторите на различните съревнования да могат да планират, продават билети и т.н. Отбелязано е изрично, че спортните организации подкрепят използването на документ, удостоверяващ здравния статус на запалянковците по отношение на COVID-19.

„Всички наши представители разбират ползата от COVID сертификат, предлагащ завръщането на възможно повече фенове към любимите им спортни дисциплини. Наясно сме, че публика може да има единствено при наличието на осигуровки. Процесът трябва да включва удостоверение за негативен COVID тест, тест за антитела или ваксинационен сертификат“, се посочва в писмото.

В Бахрейн вече приложиха такъв подход. Билети се продаваха само на хора с необходимия документ. Вторият кръг от първенството – на пистата Имола – ще е без публика. Засега не е ясно дали на следващите надпревари ще има зрители.

Писмото и исканията на Силвърстоун и останалите спортни организации са следствие от промяна в намеренията на британското правителство. Първоначално бе решено ограничен достъп да има от 12 април. Срокът, в който е забранено присъствието на публика обаче, бе удължен с още месец – до 17 май.

„Атракции на открито като зоологически градини и тематични паркове могат да отворят отново. Разрешено е провеждането на различни панаири и фестивали за храна с до 4000 посетители на ден. На спортните събития, дори на най-базово ниво обаче, е наложена специфична забрана до 17 май“, се казва в писмо на МоторСпорт Вижън

Компанията е собственост на бившия пилот от Формула 1 Джонатан Палмър и притежава пистите Брандс Хеч, Донингтън парк, Ултън парк, Снетертън и Кодуел парк. Посочено е, че провежданите на подобни трасета събития имат достатъчно пространство за осигуряването на дистанция, ако това изискване бъде запазено.